Oriveden kultakaivoksesta löytyi yli 28 000 kiloa jätettä – Viranomaiset eivät ole vielä päättäneet, kuinka tarkkaan kaivos siivotaan

Tukes päättää riskiarviossaan, miten perusteellisesti jätteet pitää poistaa, vai onko työ liian vaarallista.

Dragon Mining
Teksti
Mikko Niemelä

Oriveden kultakaivosta on siivottu muutama kuukausi. Siivouksen ensi vaiheessa sekajätettä on löytynyt 28 460 kiloa. Metallijätettä löytyi yhteensä 550 kiloa ja öljynsuodattimia kolme kappaletta.

Pirkanmaan ely-keskus arvioi siivoustyön jatkoa heti, kun kaivosten turvallisuusasioista vastaava turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on tehnyt asiasta riskiarvionsa. Nyt siivoustyötä on tehty vain 66 metrin syvyydessä.

Aiemmin on tullut ilmi, että Dragon Miningin johto on pitänyt 66–85 metrin syvyydessä olevan louhoksen tyhjentämistä vaarallisena operaationa. Dragon Mining on esittänyt viranomaisille ensisijaisena vaihtoehtona, että louhoksesta viedään pois vain korkeintaan 66 metrin syvyydessä oleva näkyvä jäte.

Suomen Kuvalehden tietojen mukaan jätteitä on dumpattu 2000-luvun alusta alkaen 66–85 metrin syvyyteen. Ympäristölain vastainen toiminta loppui vuonna 2016. Vuosina 1994–2003 alueella toimi Outokumpu. Dragon Mining aloitti toimintansa Oriveden kaivoksella vuonna 2007.

Kaivosjätteiden piilottaminen maanalaiseen tunneliin oli vakiintunut tapa, joka oli useiden työntekijöiden tiedossa vuosikausia. SK uutisoi laittomasta kaatopaikasta ensimmäisen kerran syyskuussa 2018, mikä johti lopulta rikostutkinnan aloittamiseen.