Oriveden kaivoksen siivoaminen: Outokummun ja Dragon Miningin johtajat neuvotelleet, kuka kantaa vastuun jätteistä

”Olemme varautuneet tekemään entisten kaivosten jälkihoitotöitä tarpeen mukaan”, sanoo Outokummun ympäristöjohtaja.

Dragon Mining
Teksti
Mikko Niemelä

Oriveden kultakaivoksen epäilty törkeä ympäristön turmeleminen on ollut poliisin tutkinnassa noin neljä kuukautta, ja tutkinta jatkuu.

Poliisi pyrkii saamaan mahdollisimman tarkan kuvan siitä, mitä Oriveden kaivoksella on historian saatossa tapahtunut ja kenen tai keiden vastuulla jätteiden dumppaaminen 66–85 metrin syvyyteen on ollut.

Kaivoksen avasi alun perin Outokumpu vuonna 1994 ja toiminta jatkui vuoteen 2004 asti. Järjestelmällinen jätteiden piilottaminen kaivostunneliin aloitettiin Suomen Kuvalehden tietojen mukaan 2000-luvun taitteessa Outokummun ollessa omistaja. Ympäristöluvan vastainen toiminta jatkui uuden omistajan, australialaisyhtiö Dragon Miningin toimesta vuosina 2007–2016.

Outokummun ympäristöjohtajan Juha Ylimaunun mukaan Outokumpu on käynyt keskusteluja Dragon Miningin johdon kanssa siitä, kenen vastuulla jätteet ovat. Ylimaunu kuitenkin toteaa, ettei yhtiö voi kommentoida sopimusasioita julkisuudessa.

”Outokumpu hoitaa ympäristövastuunsa, ja olemme varautuneet tekemään entisten toimipaikkojen ja kaivosten jälkihoitotöitä tarpeen mukaan”, Ylimaunu sanoo.