Operaatio Syyria: Näin kemialliset aseet tuovat nyt lämpöä suomalaisille

Kemiallisten aseiden jätteet muuttuvat kaukolämmöksi ja sähköksi Ekokemin laitoksella Riihimäellä.

Syyrian kemiallisten aseiden tuhoamisessa syntyneet jätteet ovat lämmittäneet tänä syksynä hyvinkääläisten ja riihimäkeläisten asuntoja. Lämpö syntyy sivutuotteena, kun niitä poltetaan Ekokemin jätteenkäsittelylaitoksella.

”Noin 90 prosenttia Riihimäen ja Hyvinkään tarvitsemasta kaukolämmöstä syntyy täällä”, Ekokemin liiketoimintajohtaja Jani Lösönen sanoo yhtiön pääkonttorissa Riihimäellä.

Ekokem on erikoistunut ympäristönhuoltoon, mutta energiantuotanto muodostaa nykyisin lähes 13 prosenttia liikevaihdosta. Yhtiö tuottaa vuosittain 500 gigawattituntia lämpöä ja sata gigawattituntia sähköä, joka myydään valtakunnan verkkoon.

Syyrian operaatioon Ekokem pääsi mukaan voitettuaan kansainvälisen tarjouskilpailun yhdessä ranskalaisen Veolian kanssa. Kyseessä oli merkittävä kauppa – Syyrian kemikaalijätteet muodostavat tällä hetkellä kymmenesosan laitoksen korkean lämpötilan polttouunissa käsiteltävistä aineista. Ne poltetaan yhdessä kotimaisten teollisuusjätteiden ja liuottimien kanssa.

Syyrian kemiallisten aseiden tie Riihimäelle on kulkenut monen mutkan kautta. Vaarallisimmat taisteluaineet esikäsiteltiin kesällä amerikkalaisella Cape Ray -rahtilaivalla. Alus oli ankkuroitu Välimerelle Kreetan lounaispuolelle. Siihen oli rakennettu operaatiota varten hydrolyysilaitteisto, jolla hengenvaaralliset aineet neutraloitiin.