Omavarainen Suomi? ”Maan pelastus ja hyvinvointiyhteiskunnan paras tae”

Omavaraisuuden edistämiseksi on monia poliittisia ohjauskeinoja, kirjoittaa professori.

energia
Teksti
Antero Honkasalo

Globaaleilla markkinoilla omavaraisuus ei ole suuressa huudossa ja siihen pyrkiminen nähdään helposti protektionismin suojaverhona. Ristiriitaa ei kuitenkaan välttämättä ole, kirjoittaa emeritusprofessori Antero Honkasalo Kanava-lehdessä. Suomen Kuvalehti julkaisee kirjoituksen kokonaan.

 

Maailmantalous on epävarmojen ja vaikeiden aikojen edessä. Öljyn tuotannon huippu voi hyvinkin jo olla käsissä. Nykyinen öljyn halpa hinta on vain tilapäinen ilmiö. Ilmastonmuutos etenee koko ajan. Sen torjuntaan on löydyttävä uusia keinoja ja tahtoa.

Epävarmuutta liittyy maailmantalouteen muutenkin. Sen painopiste siirtyy kohti Aa­siaa; viidessätoista vuodessa Kiina ajaa talouden koolla Yhdysvaltojen ohi. Mitä tekee tällöin Yhdysvallat; yrittääkö se yhä olla johtava suurvalta ja toimia maailmanpoliisina? Väestönkasvu kehitysmaissa jatkuu, eikä äärimmäistä köyhyyttä saada poistettua.

Talouspolitiikassa vannotaan silti edelleen globalisaation nimeen. Tehtävänä on sopeuttaa Suomen kansantalous maailmanmarkkinoihin. Tavarat ja palvelut on järkevintä tuottaa siellä, missä kustannukset ovat mahdollisimman alhaiset.