Öljynporaus alkaa Alaskassa: Suomalaiset jäänmurtajat ovat jo matkalla

Barack Obama näytti Shellin arktisten alueiden öljynporaushankkeelle vihreää valoa.

Alaska
Teksti
Aurora Rämö

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama hyväksyi maanantaina 11. toukokuuta liittovaltiotasolla öljy-yhtiö Shellin suunnitelman aloittaa öljynporaus Alaskassa. Poraustoimet aloitetaan heinäkuussa Pohjoisen jäämeren Tšuktšimerellä.

Suomalaiset jäänmurtajat Fennica ja Nordica ovat jo matkalla Alaskaan. Valtion omistama Arctia Shipping on vuokrannut ne Shellille vuoden 2016 loppuun saakka.

Fennica ja Nordica ovat poraushankkeen ainoat niin sanotut primaariset jäänmurtajat, eli raivaaja-aluksista suurimmat. Niiden tehtävä on Arctia Shippingin offshore-asiakkuusjohtaja Hannu Ylärinteen mukaan ”turvata operaatio”. Ne rikkovat ja ohjaavat sivuun jäälauttoja ja -vuoria, jotta porausalukset eivät vahingoittuisi.

Koska kumpikin alus on käytössä, Arctia Shippingin täytyy valmistella kolmas alus arktisille alueille kelpaavaksi. Jäänmurtaja Otso muutetaan kevään aikana monitoimimurtajaksi, sillä yhtiö kertoi huhtikuussa, että on tehnyt sopimuksen kansainvälisen yrityksen avustamisesta Antarktiksella tänä kesänä.

Sopimuskumppania tai tutkimuskohdetta ei ole kerrottu, mutta Greenpeacen mukaan kyseessä on norjalainen TGS-Nopec. Seismiset tutkimukset, joita tehdään öljynporausten kartoittamista varten, suuntautuvat Grönlantiin. Tieto on peräisin lupahakemuksesta, jossa Arctia Shipping mainitaan alihankkijana.