Tilaa oikealla

Mielipide: On kiinnostavaa seurata, löytyykö tyhjiötä täyttämään muita kuin Suomen Uutisten kaltaisia ilmeisiä ehdokkaita. TV7 tai AlfaTV ovat jo käyneet näillä vesillä.

Profiilikuva
media
Teksti
Olli Seuri

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Suomalaisten luottamus perinteiseen mediaan on kansainvälistä huippua, muistuttaa juhannuksen alla julkaistu Uutismedia verkossa -raportti. Viime vuosien kriisipuheesta huolimatta kansalaiset luottavat käytännössä kaikkiin isoihin uutismedioihin.

Yksi selkeä särö kuvassa kuitenkin on. Suomalaisten luotettavimpina pitämiä Yleisradiota ja Helsingin Sanomia kohtaan on epäluuloja etenkin oikealla.

Samansuuntaisia tuloksia on saatu esimerkiksi Poliittiset kuplat -tutkimusprojektissa, jonka mukaan juuri perussuomalaisten kannattajat ja jäsenet ovat epäluuloisimpia näitä medioita kohtaan. Lisäksi he ovat luottaneet muita useammin tietolähteenään MV-lehteen.

Havainnot ovat linjassa myös kansainvälisen kehityksen kanssa. Monessa maassa mediakenttä on ollut jo valmiiksi poliittisesti jakautuneempi kuin Suomessa, mutta 2000-luvun polarisaatio ja populismi ovat jakaneet todellisuuksia entisestään.

Suomessa näyttää siltä, että toistaiseksi tilaa oikealla täyttää sekalainen seurakunta erilaisia ei-journalistisia julkaisijoita, blogeja ja keskustelufoorumeita. Aiemmin näkyvyyttä saaneen MV-lehden menestys on jäänyt lyhyeksi.

 

Oikeistossa ilmenevästä epäluottamuksesta on tärkeää olla tietoinen, sillä esimerkiksi Yhdysvalloissa politiikan polarisoituminen on ollut epäsymmetristä. Politiikan ja median radikalisoituminen on tapahtunut ensin nimenomaan oikealla.

Yhtäläisyysmerkkejä eri maiden kehityksestä ei kannata vetää. Siinä missä Yhdysvalloissa kehitys alkoi oikeiston puheradioista ja Fox News -tv-kanavalta, Britanniassa tabloid-lehdet ovat olleet EU-politiikassa jo pitkään avoliitossa populistien kanssa.

Suomessa onkin kiinnostavaa seurata, löytyykö oikean laidan tyhjiötä täyttämään muita kuin verkkolehti Suomen Uutisten kaltaisia ilmeisiä ehdokkaita. Herätyskristillinen TV7 tai AlfaTV ovat välillä käyneet jo näillä vesillä.

Epäluottamuksen siemen on selvästi kylvetty maahanmuuton ja ilmastopolitiikan teemoihin. Koko mediakentän järkyttäminen edellyttäisi kuitenkin niin sanotun kulttuurisodan syvempää juurtumista Suomen poliittiseen maaperään.

 

Kirjoittaja on YTT, journalistiikan työelämäprofessori ja Ylen toimittaja.