Ohjushavainto 1987: Sittenkin raketti ja sen bariumpilvi?

Neuvostoliiton rakettikokeet saattoivat näkyä koko Suomessa.

Rakettilaukaisut ja niihin liittyvät ilmiöt eivät edelleenkään ole harvinaisia Suomen taivaalla. Niitä on nähty liikennelentokoneista, mutta myös maanpinnalta.

Finnairin Tokion-lennon lentäjät väittivät Helsingin Sanomissa 7. syyskuuta nähneensä 23.12.1987 ohjuksen, joka tuli suoraan kohti heidän ohjaamaansa matkustajakonetta.

Aikoinaan ahkerasti satelliitteja lähettäneen Neuvostoliiton lisäksi luotausraketteja on ammuttu lähiseuduillamme myös Ruotsin Kiirunasta ja Norjan Andøyasta. Osa niistä on kuljettanut mukanaan barium-latauksia, joilla on tutkittu Maan ilmakehän yläosissa vallitsevia olosuhteita.

Kun lataus laukaistaan noin sadan kilometrin korkeudella, kaasumainen barium muodostaa hitaasti laajenevan pilven, jonka liikettä seuraamalla saadaan tietoa esimerkiksi sähkö- ja magneettikentistä. Hyvin korkealla, käytännössä avaruuden rajalla oleva pilvi näkyy kauas, useiden satojen kilometrien etäisyydelle.

Esimerkiksi 12. syyskuuta 1985 Neuvostoliitto teki pimeän laskeuduttua rakettikokeen, joka näkyi pilvettömän sään ansiosta jokseenkin koko Suomessa. Tähtitieteelliseen yhdistykseen Ursaan tuli tapauksesta runsaasti puhelinsoittoja. Bariumpilvi oli niin kirkas, että se näkyi vaivatta jopa Helsingin keskustan valosaasteisella taivaalla.