Nuorten syrjäytyminen: Kela aloittaa ilmaisen hoidon opiskelijoille

Hoitoja aiotaan laajentaa ammattioppilaitosten lisäksi lukioihin. Kuntoutuksella halutaan ehkäistä syrjäytymistä.

Kela
Teksti
Pekka Anttila

Kela on kehittänyt yhteistyössä Opetushallituksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa uuden kuntoutusmallin nuorille, joilla on mielenterveysongelmia.

Malli perustuu kolmen vuoden aikana tehtyyn OPI-hankkeeseen, joka toteutettiin noin 19-vuotiaiden opiskelijoiden keskuudessa. Nuoret suorittivat ammatillista perustutkintoa.

Tulokset olivat niin rohkaisevia, että Kela aikoo ottaa kuntoutuksen osaksi vakiintunutta toimintaansa. Kuntoutus on osallistujille ilmaista, ja se tukee Kelan muita mielenterveyden kuntoutusmuotoja. Koska kuntoutus on ryhmämuotoista, se on edullisempaa kuin esimerkiksi yksilöpsykoterapia.

Myös Opetushallitus tukee koko maan kattavaa ja ammattioppilaitosten opiskelijoita koskevaa hanketta. Jatkossa harkitaan mallin viemistä myös lukioihin, joissa tarve on suuri. Esimerkiksi koulupsykologeista on pulaa.

Kyseessä on merkittävä projekti, sillä sosiaali- ja terveysala kärsii kroonisesta rahapulasta. Tähtäimessä on käynnistää hanke vuoteen 2016 mennessä, kun muun muassa palvelutuottajat on kilpailutettu.