Jäljet johtavat Apollonkadulle

Nuorisosäätiön rikostutkintaan liittyvän yhtiön perusti Matti Vanhasen luottomies. Yhtiötä johtaa yhä keskustan työntekijä.

politiikka
Teksti
Jarno Liski

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Keskustan puoluejohto on moneen kertaan kiristellyt hampaita sen vuoksi, että Nuorisosäätiön mittava rikostutkinta liitetään julkisuudessa puolueeseen.

Puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen muistutti kesällä Twitterissä, että jo hänen edeltäjänsä edeltäjä Timo Laaninen katkoi kaikki puolueen siteet säätiöön.

Keskusta ei ole saanut rahoitusta eikä ole ollut missään tekemisissä säätiön kanssa sen jälkeen”, Pirkkalainen kirjoitti.

Rikosepäilyt liittyvät liiketoimiin, joiden seurauksena Nuorisosäätiön nykyinen johto on arvioinut säätiölle syntyneen kymmenien miljoonien eurojen vahingot.

Nuorisosäätiön entistä toimitusjohtajaa Aki Haaroa ja entistä hallituksen puheenjohtajaa Perttu Nousiaista epäillään vakavista talousrikoksista.

Poliisi ei ole vahvistanut epäiltyjen nimiä eikä rikosnimikkeitä, mutta käräjäoikeudelle jätettyjen takavarikkohakemusten perusteella heitä on epäilty ainakin törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä petoksesta.

Myös Ara on tehnyt avustuspetoksesta rikosilmoituksen, joka koskee säätiöstä vuosina 2014–2018 vastuussa olleita henkilöitä.

Valtavan rikostutkinnan yksi sivuhaara liittyy AT-Asunnot -nimiseen yhtiöön, jonka toimitusjohtajana on vuodesta 2015 saakka ollut keskustan Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja Ari Maskonen. Myös AT-Asuntojen toimet ovat poliisin mielenkiinnon kohteena.

Yhtiö solmi vuonna 2016 asuntokauppoja samoissa kohteissa ja samaan aikaan kuin Nuorisosäätiö. Kauppoja peruttiin sen jälkeen, kun Ylen toimittajat olivat kyselleet niiden perään.

Poliisi selvittää, maksoiko Nuorisosäätiö asunnoista ylihintaa, jotta AT-Asunnot olisi saanut niitä edullisemmilla ehdoilla.

 

Maskonen istuu päätyössään keskustan puoluetoimistolla Apollonkadulla, mutta hän on samalla ollut käytännössä Haaron ja Nousiaisen työntekijä.

Hän johtaa siis AT-Asunnot Oy:tä, jonka omistajina on kolme keskustataustaista yhdistystä. Yhdistykset ovat vuonna 1957 perustettu Nuorisotyön Tuki, vuonna 2009 perustettu Nuorten Sivistystyö ja vuonna 2010 perustettu Sivistyksellinen Nuorisotyö.

Kahta yhdistystä – ja samalla AT-Asuntojen osake-enemmistöä – hallitsevat Haaro ja Nousiainen. Kolmannessa puheenjohtajana on Maskonen itse.

Yhdistysten johdossa oli aiemmin myös muita keskustalaisia, kuten nykyinen kansanedustaja Eerikki Viljanen.

Maskosen sivutyö Nuorisosäätiöön kytkeytyvässä AT-Asunnoissa on herättänyt ihmetystä ja närkästystä puolueen jäsenissä.

Uudenmaan piirin hallitus on kuitenkin hyväksynyt Maskosen sivutyön. Osa jäsenistä kokee, että piirin johto on hyssytellyt keskustelua asiasta.

Yksi keskustalainen kertoo keväisestä piirihallituksen tilaisuudesta, jossa Maskoselta oli kysytty asiasta.

“Maskonen löysi siitä läppäristään jonkun mielenkiintoisen kohdan, mitä tuijotti seuraavat kymmenen minuuttia ja Eerikki Viljanen sitten ympäripyöreästi vastaili näihin juttuihin. Ei niistä sitä lopullista totuutta ole yritetty kaivaa.”

Viljanen ei “osaa muistaa” olleensa paikalla kokouksissa, joissa asiasta olisi kysytty. Hän muistuttaa eduskuntavaalien lähestyvän ja monen puoluetoverin kärkkyvän hänen paikkaansa.

 

Lisävalaistusta Maskosen johtaman yhtiön liikeideasta löytyy Asumisen rahoittamis- ja kehittämiskeskus Aran asiakirjoista. Ne paljastavat, että yhtiöstä oli tarkoitus tehdä “uusi Nuorisosäätiö”, siis valtion tuella rakennettu vuokra-asuntojen tarjoaja.

Yhtiön oli tarkoitus hankkia valtion korkotukilainojen avulla satoja yksiöitä ja kaksioita pääkaupunkiseudulta vuokrattavaksi työssäkäyville nuorille.

Asiakirjoista selviää, miten AT-Asunnot sai alkunsa loppuvuodesta 2013.

Omistajayhdistykset pitivät marraskuussa vuosikokouksensa. Aralle annetun tiedon mukaan kaikilla yhdistyksillä on kymmenittäin jäseniä, mutta pöytäkirjojen mukaan Helsingin Scandic Simonkentässä pidettyihin vuosikokouksiin heitä saapui vain muutama.

Kunkin yhdistyksen vuosikokouksessa oli mukana aina joko Aki Haaro, Perttu Nousiainen tai Jari Flinck.

Flinck on entisen pääministerin Matti Vanhasen luottomies ja nykyinen eduskunta-avustaja.

Muut osallistujat olivat pöytäkirjojen mukaan Haaron, Nousiaisen tai Flinckin lähipiiriä: Nousiaisen hyvä ystävä Eerikki Viljanen, Flinckin vaimo Maarit Flinck, Haaron entinen vaimo Susanna Siltaoja, Haaron veli Kimmo Haaro, Nuorisosäätiön entisen hallituksen jäsenet Pasi Pönkä ja Kiril Häyrinen sekä Ari Maskonen ja Timo Valtonen.

Maskonen, Nousiainen, Haaro ja Viljanen ovat kavereita keskustanuorten ajalta vuosituhannen alusta. Valtonen on puolestaan Haaron rahoitusalalla työskentelevä kaveri.

Nuorten Sivistystyö ry:n vuosikokouksen pöytäkirjan tarkastajaksi on merkitty Pasi Pönkä.

Pönkä tosin sanoo Suomen Kuvalehdelle olevansa hyvin varma, ettei ole ollut yhdistyksen jäsen eikä osallistunut mainittuun vuosikokoukseen. Pöytäkirjan mukaan siellä muun muassa päätettiin, että yhdistyksen nimi muutetaan AT Asunnot ry:ksi.

“Kyllä minä tuollaisen päätöksen muistaisin, jos olisin ollut sitä tekemässä.”

 

Vuosikokouksissa koolla ollut joukko valitsi keskuudestaan yhdistyksille hallitukset, jotka valtuuttivat Jari Flinckin ostamaan valmiin pöytälaatikkoyhtiön.

Yhtiön Flinckille myyneet valmisyhtiökauppiaat olivat kaupanteon aikaan epäiltynä veropetoksista. Toinen oli lisäksi syytteessä raiskauksesta ja lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Miehet tuomittiin teoista myöhemmin.

Flinck ei kertomansa mukaan tiennyt myyjien taustasta. Hän kertoo etsineensä “puhdasta firmaa”, mutta ei muista, miten myyjät löytyivät. Flinck ei kertomansa mukaan muista sitäkään, miksi yhtiö ostettiin valmiina uuden perustamisen sijaan.

“Nyt en muista, mikä siinä toimeksiannossa oli. Oliko se, että halutaan vanha y-tunnus vai mikä siihen oli syynä.”

Yhtiön hankkimisen jälkeen Flinckistä tehtiin AT-Asuntojen hallituksen puheenjohtaja. Aki Haaron kaveri Timo Valtonen tuli toiseksi hallituksen jäseneksi ja toimitusjohtajaksi.

Flinck huolehti hakemuksen jättämisestä Araan vuodenvaihteessa 2013–2014.

Hän pyysi Araa myöntämään yhtiölle yleishyödyllisyysaseman, jotta se voisi hakea valtion korkotukilainaa “pikimmiten”.

Hakemuksen mukaan yhtiöllä oli jo kiikarissa pääkaupunkiseudulla “todella mielenkiintoisia” tontteja, joista oli jo tehty ehdollisia tarjouksia.

Tavoitteena oli hankkia 7000–10 000 asuinneliömetrin verran yksiöitä ja kaksioita vuosiin 2018–2020 mennessä.

Nuorisosäätiön johtajat siis pyrkivät yhdessä Flinckin, Viljasen ja Maskosen kanssa rakentamaan “aikuisille tarkoitetun Nuorisosäätiön”, jota he hallitsisivat yhdistystensä kautta.

 

AT-Asuntojen taustahahmoilla on vahvat siteet Nuorisosäätiön aiempiin keskustavaikuttajiin.

Maskonen on Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja. Vaalirahakohussa tunnetuksi tullut Flinck oli Matti Vanhasen vaalipäällikkönä ensimmäisen kerran jo vuonna 1989.

Vanhanen oli 1990-luvulta alkaen Nuorisosäätiön keskeinen vallankäyttäjä ensin varapuheenjohtajana ja sittemmin puheenjohtajana.

Toisen polven kansanedustaja Eerikki Viljanen puolestaan tuli töihin eduskuntaan vuonna 2003 hyvän ystävänsä Antti Kaikkosen eduskunta-avustajaksi.

Samana vuonna Kaikkonen valittiin myös Nuorisosäätiön puheenjohtajaksi Matti Vanhasen seuraajaksi.

Antti Kaikkonen sai vuoden 2013 alussa ehdollisen vankeustuomion Nuorisosäätiön vaalirahasotkuista. Vanhanen oli täpärästi välttänyt valtakunnanoikeuden.

Nuorisosäätiö oli noihin aikoihin muuttunut lähes myrkylliseksi eturivin poliitikoille ja Aki Haaro oli siirretty keskustan hallintopäällikön paikalta säätiön toimitusjohtajaksi.

Hänen vanha ystävänstä ja liikekumppaninsa Perttu Nousiainen puolestaan oli tullut säätiön hallituksen puheenjohtajaksi.

Antti Kaikkonen kertoo, että hänellä ei ole ollut tietoa AT-Asunnoista, eikä hän ole myöskään saanut mitään tukea yhtiöltä tai sen taustalla olevilta yhdistyksiltä.

Matti Vanhanen muistuttaa olleensa sivussa politiikasta vuodet 2011–2014.

Vanhanen kertoo kuulleensa Flinckin “toteuttamasta toimeksiannosta” eli AT-Asuntojen luomisesta keväällä 2015, kun Vanhanen palasi eduskuntaan ja pyysi Flinckin avustajakseen.

“Olen Itävallassa, enkä pysty itse varmistamaan mistään, mutta jälkimmäiseen kysymykseen sain Jarilta tekstiviestinä tiedon, että ‘et ole saanut avustuksia ko. yhtiöltä etkä yhdistyksiltä’”, Vanhanen kertoo.

”Se oli semmonen maailmanparannushengessä tehty.”

Kansanedustaja Eerikki Viljanen ei muista AT-Asuntojen tarkempaa tarkoitusta, vaikka oli päättämässä yhtiön hankkimisesta marraskuussa 2013.

Kysyttäessä Aralta haetuista tuista ja suurisuuntaisista suunnitelmista Viljanen sanoo, ettei “ollenkaan muista” sellaista.

“Siinä ei ollut mitään kauaskantoisia suuria suunnitelmia. Se oli semmonen maailmanparannushengessä tehty. Mutta sitten lähdin siitä pois, enkä ole niissä ollut mukana – ja jälkikäteen ajateltuna varmaan parempi niin.”

Viljanen ei muista oman lähtönsä ajankohtaa.

Yhdistysrekisterin perusteella Flinck ja Viljanen ovat lähteneet yhdestä AT-Asuntojen omistajayhdistyksestä pois kesällä 2015.

Flinck vakuuttaa vetäytyneensä tosiasiasiallisesti vastuutehtävistään jo selvästi aiemmin. AT-Asunnot Oy:n hallituksesta Flinck jäi kaupparekisteritietojen mukaan pois syksyllä 2014.

Flinck kertoo Suomen Kuvalehdelle perustaneensa yhtiön yhdistysten toimeksiannosta ilman aikeita osallistua yhtiön toimintaan.

Myös yhdistyksistä Flinck kertoo jääneensä vaimonsa kanssa pois, kun yhdistykset suuntautuivatkin asuntotuotantoon nuorten yhteiskunnallisen kouluttamisen sijaan.

Flinck kertoo myös, että yhdistyksillä ei ollut mitään taloudellista toimintaa sinä aikana, kun he olivat niissä mukana.

 

AT-Asunnoilta jäi yleishyödyllisyysstatus saamatta. Aran mukaan näin tapahtui, koska yhtiö ei toimittanut pyydettyjä lisätietoja.

Arasta ei kuitenkaan löydy päätöstä hakemuksen hylkäämisestä, eikä myöskään ainuttakaan lisäselvityspyyntöä.

Aran apulaisjohtaja Markku Aho kertoo hoitaneensa asiaa suullisesti AT-Asuntojen edustajia tapaamalla sekä mahdollisesti sähköposteilla, joita ei tosin enää ole tallessa. Tämän takia muita asiakirjoja ei Arassa ole.

Ahon mukaan yleishyödyllisyyshakemus jäi odottamaan konkreettisia hankkeita, joita ei kuitenkaan tuotu Araan.

Vaikka yhtiö ei saanutkaan Aran korkotukilainoja, se onnistui hankkimaan jostain satojentuhansien eurojen rahoituksen.

Suurimmillaan yhtiön tase oli loppuvuodesta 2015, jolloin yhtiöllä oli omaa pääomaa noin 20 000 euroa ja velkaa lähes 700 000 euroa. Viime vuoden lopussa yhtiöllä oli velkaa vajaat 300 000 euroa. Tietoa yhtiön rahoittajista tai lainojen takaajista ei ole. Myös poliisi selvittää yhtiön rahoitusta.

AT-Asunnot omistaa edelleen ainakin kaksi asuntoa Lahdesta. Ne pystytti Nuorisosäätiön luottorakentajaksi noussut Salpausselän Rakentajat -yhtiö, jonka toimet ovat myös poliisin kiinnostuksen kohteena.

AT-Asunnot on vuokrannut omistamiaan asuntoja ainakin jääkiekkoseura Pelicansille, jonka hallituksessa säätiön keulamies Perttu Nousiainen aiemmin istui.

 

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen on uusienkin tietojen valossa sitä mieltä, että Nuorisosäätiön sotkuilla ei ole yhteyttä puolueeseen.

Toiminnanjohtaja Maskosen rooli AT-Asunnoissa on hänen mukaansa piirihallituksen, ei puolueen asia.

Piirihallituksen puheenjohtaja Jasi Kuokkanen kertoo saaneensa piirin jäseniltä kysymyksiä asiasta.

Piirihallitus on sen vuoksi pyytänyt ja saanut Maskoselta selvityksen asiasta keväällä 2018. Kuokkanen arvelee piirihallituksen käsittelevän uusia tietoja tulevassa kokouksessaan.

Ari Maskonen, Perttu Nousiainen ja Aki Haaro eivät vastanneet Suomen Kuvalehden soittopyyntöihin.