Nuorisosäätiö epäilee liikemiesten verkostoa uudesta harhautuksesta – lahtelaistalo myytiin Mansaarelle, tarjous myös Dubaista

Nuorisosäätiön uusi johto myi kerrostalon yhtiölle, jota edustanut ulosottovelkainen liikemies on syytteessä törkeästä veropetoksesta.

Aki Haaro
Teksti
Jarno Liski

Valtavan talousrikosvyyhdin keskelle joutunut Nuorisosäätiö on viime vuodet pessyt kasvojaan. Uusi johto on yrittänyt saada velkasaneeraukseen hakeutuneen säätiön taloutta kuntoon, tehnyt liudan tutkintapyyntöjä aiemman johdon toimista ja vaatinut kymmenien miljoonien eurojen tappiot aiheuttaneiden kauppojen purkua. 

Säätiö on myynyt entisten johtajien Aki Haaron ja Perttu Nousiaisen ylihintaan ostamia kohteita tuntuvilla tappioilla – tavoitteenaan saada rahaa tyhjään kassaan.

Tässä yhteydessä säätiö näyttää päätyneen tekemään jälleen liiketoimia kysymyksiä herättävien tahojen kanssa. Nuorisosäätiön johto kertoo Suomen Kuvalehdelle epäilevänsä, että säätiötä on harhautettu tuoreessa kiinteistökaupassa. 

Säätiö viimeisteli lokakuussa 2019 kaupan Lahden Hämeenkatu 24:ssä sijaitsevan kerrostalon myynnistä BP-Invest Oy:lle. Kyseessä on sama talo, jonka ostoa säätiölle Helsingin poliisi tutkii. Nuorisosäätiö maksoi aikanaan talosta ja tontista kahdeksan miljoonaa euroa vuonna 2014. Tuolloin ostajan ja myyjän saattoi yhteen talousrikoksista tuomittu ja vaalirahoituskohusta tutuksi tullut kiinteistökonsultti Arto Merisalo.

Nyt kohde vaihtoi omistajaa miljoonalla eurolla, mikä säätiön mukaan vastaa huonokuntoisen kohteen markkinahintaa. Kohteesta oli kuitenkin saatu myös Rakennusliike J. Rajalan tekemä peräti kolmen miljoonan euron tarjous. Korkein tarjous ei kuitenkaan koskaan johtanut kauppoihin.