"Pimeät" sotilaslennot: Niinistön transponder-ehdotus parantaisi turvallisuutta Itämerellä

Suomessa kaikki koneet nähdään, muu liikenne ohjataan kauas pimeistä.

alueloukkaukset
Teksti
Jyri Raivio

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön ehdotus niin sanottujen ”pimeiden” lentojen vähentämiseksi Itämerellä on otettu myönteisesti vastaan korkeillakin poliittisilla tahoilla.

Niinistö keskusteli asiasta positiiviseksi raportoidussa hengessä Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa Kultarannassa, ja aihe nousi näkyvästi esille myös Naton huippukokouksessa Varsovassa. Sitä käsitellään seuraavaksi Naton ja Venäjän neuvoston kokouksessa keskiviikkona.

”Pimeiksi” luonnehditaan koneita, joita siviililennonjohdot eivät pysty tunnistamaan, koska niissä ei ole tai ne eivät käytä nykyaikaisen lennonjohtotoiminnan avainlaitetta, tutkavastainta eli transponderia. Tutkan kanssa tällä radiolaitteella ei tosin ole mitään tekemistä.

Perinteistä tutkaa kutsutaan ensiö- eli primääritutkaksi. Se lähettää radiosignaaleja ja vastaanottaa ilmassa liikkuvista kohteista takaisin heijastuneet signaalit. Ensiötutka synnyttää lennonjohdon kuvaputkelle kaiun, joka osoittaa koneen sijainnin.

Toisio- eli sekundääritutka ei ole tutka vaan radiolähetin. Se lähettää kyselyn, johon koneessa oleva vastain eli transponder vastaa. Vastaus identifioi koneen ja kertoo tarkasti sen sijainnin ja korkeuden. Halutessaan lennonjohtaja saa myös muuta kautta tullutta tietoa muun muassa koneen nopeudesta.