Niilo Tarvajärveä pidettiin vuosikymmenet hupsuna – nyt Ruotsikin kadehtii

KOLUMNI: Turistiaikaan tervan tulisi tuoksua Rotuaarilla, kirjoittaa Helena Petäistö.

matkailu
Teksti
Helena Petäistö

Voi, millaista se terva-cocktail on? Tähän kysymykseen olen saanut vastata lukuisia kertoja sen jälkeen, kun Ilta-Sanomat haastatteli minua entisessä kotikaupungissani Oulussa. Jutussa ihmettelin, miksei tervaa hyödynnetä matkailuteemana maailmanhistorian mahtavimman tervasataman tyyssijassa.

Eteläsuomalaisiakin tuntuu aihe kiinnostavan – saati sitten ulkomaalaisia. Miten Oulu ei ole napannut tervaideaa, kyseli eräs lukija. Siinäpä se. Supisuomalainen kykenemättömyys käyttää tarinoita on puute niin kaupankäynnissä kuin matkailussa. Siitä meitä on jo syystä moittinut Yhdysvaltain entinen suurlähettiläs Bruce Oreck.

Niilo Tarvajärveä pidettiin vuosikymmenet hupsuna, kun hän ajoi Suomeen joulumaata. Nyt joulupukki on lähettiläämme, jota Ruotsi meiltä kadehtii.

 

Ranska on maailman matkailutilastojen ykkönen. Alaa on kehitetty kuin laboratoriossa. Kaupungeille ja kunnille on etsitty omia teemoja niin, että automatkailija oikein odottaa, mitä seuraavaksi on edessä. Suomea vaivaa samanlaisuuden sairaus. Kun yksi keksii valkosipuliyön, kohta se on kaikilla.