Newsweek: Suomi on maailman viidenneksi paras maa naisille

naisen asema
Teksti
Juho Salminen
Newsweekin vertailun mukaan Suomi on maailman huippu naisten roolissa politiikassa. Kansanedustajat pukeutuivat punaiseen 9. syyskuuta kiinnittääkseen huomion naisten sydänterveyteen. Kuva Martti Kainulainen / Lehtikuva.

Suomi on maailman viidenneksi paras maa olla nainen, kertoo Newsweek-lehden selvitys. Kärkiviisikko on hyvin pohjoismainen: Islanti, Ruotsi, Kanada, Tanska ja Suomi. Norja on sijalla seitsemän.

Newsweek vertaili eri maiden yhteiskuntia siltä kannalta, millainen naisen asema on eri osa-alueilla. Vertailun kriteereitä olivat naisten oikeudet, terveydenhuolto, koulutus, talous ja politiikka.

Suomi sai vertailun parhaat pisteet naisten roolista politiikassa, täydet sata. Tämä kohta selvityksessä mittasi, kuinka paljon naisia on päättävissä asemissa, kuten hallituksessa ja eduskunnassa.

Suomen heikoin suoritus taas tuli oikeudellisissa asioissa. Siinä mitattavia asioita olivat muun muassa lainsäädäntö, naisiin kohdistuva väkivalta- ja seksuaalirikollisuus sekä naisten mahdollisuudet lainoihin ja maanomistukseen. Naisten oikeuksista Suomi sai 80,2 pistettä sadasta. Newsweekin mittarilla maailman huonoin maa tässä sarjassa on Salomonsaaret – tuloksena pyöreä nolla.

Suomi sai kokonaispisteikseen 92,8/100. Newsweekin mukaan maailman huonoin maa naisten kannalta on Tšad Keski-Afrikassa. Sen kokonaistulos oli nolla pistettä.

Newsweekin selvityksen tuloksiin ja metodeihin voi tutustua täällä.

Suomi on pärjännyt Newsweekin vertailuissa aiemminkin. Elokuussa 2010 lehti julisti Suomen maailman parhaaksi maaksi.

Tuolloin keskusteltiin siitä, mikä arvo tällaisilla selvityksillä on. Harva piti tuloksia totuuksina, mutta Newsweekin ja muiden lehtien laajat vertailut voivat kertoa jotain siitä, millä tolalla eri asiat ovat maailmalla.