Netflix myi dvd-elokuvia postitse – nyt se haluaa valloittaa maailman

Uutisanalyysi: Suoratoistopalvelut ovat Yhdysvalloissa jo vähentäneet kaapelikanavien yleisöä.

Netflix
Teksti
Mikko Huotari

Netflix ilmoitti tammikuun alussa, että yhtiö on laajentanut palvelunsa 130 uuteen maahan. Aiemmin se on toiminut noin 60 eri maassa.

Kiinassa ei voi vielä katsoa Netflixiä, koska maassa säännellään tiukasti internetiä. Videopalvelu ei ole saatavilla myöskään Pohjois-Koreassa, Syyriassa ja Krimillä Yhdysvaltojen hallituksen asettamien talouspakotteiden takia. Jos Netflix onnistuu neuvotteluissa Kiinan kanssa, se toimii käytännössä kaikilla maailman markkinoilla.

Netflix on yhdysvaltalainen videopalvelu, joka tarjoaa tv-sarjoja ja elokuvia suoratoistona. Asiakkaat eivät itse omista videoita edes digitaalisesti, mutta alle kymmenen euron kuukausimaksulla on mahdollisuus katsoa verkkoyhteydessä olevalla laitteella, kuten tietokoneella tai tabletilla, videoita niin paljon kuin haluaa.

Tarjonta vaihtelee maakohtaisesti. Yhdysvalloissa Netflixillä oli viime vuonna tarjolla yli 8 500 nimikettä, mutta esimerkiksi Suomessa vain noin 2 000. Joukossa oli myös suomalaisia elokuvia ja sarjoja. Netflixin toimitusjohtaja Reed Hastings kertoi ilmoittaessaan laajentumisesta, että yhtiön tavoitteena on saada kaikki sisältö mahdollisimman nopeasti tarjolle maailmanlaajuisesti.