Neljälle syytteet Flying Finnin jutussa

lentoyhtiöt
Teksti
Jyrki Jantunen
Flying Finn

Syyttäjä vaatii neljälle henkilölle rangaistusta halpalentoyhtiö Flying Finnin jutussa. Syytteen saaneiden henkilöiden epäillään syyllistyneen törkeään velallisen epärehellisyyteen.

Syytteen saivat yhtiön entinen toimitusjohtaja, hallituksen puheenjohtaja, ulkopuolinen konsultti sekä yksi yhtiön ulkopuolinen henkilö.

Keskusrikospoliisi kuulusteli esitutkinnan yhteydessä yli 30 henkilöä. Pidätettyinä on ollut kolme henkilöä, joista yksi oli vangittuna.

Muiden syylliseksi epäiltyjen kohdalla tehtiin syyttämättäjättämispäätös koskien kirjanpitorikosta ja törkeää velallisen epärehellisyyttä.

Tapahtumat liittyvät yhtiön loppuajan toimintaan.

Jutun käsittelyn arvellaan alkavan Turun käräjäoikeudessa vasta loppuvuonna.

Keskusrikospoliisi tutki Flying Finnin tapahtumia aluksi törkeänä velallisen epärehellisyytenä konkurssiasiamies Eero Lyytikäisen tekemän tutkintapyynnön perusteella. Myöhemmin Krp laajensi tutkimukset koskemaan yhtiön koko toimintaa ja kirjanpitoa sen perustamisesta lähtien.

Esitutkinnassa kiinnitettiin huomiota muun muassa merkittäviin rahasummiin, joita Flying Finnistä maksettiin ulos vielä sen jälkeen kun se oli hakeutunut yrityssaneeraukseen 16. tammikuuta 2004. Varojen siirtohetkellä yhtiö oli maksukyvytön ja raskaasti ylivelkainen.

Flying Finn teki ensimmäisen lentonsa maaliskuussa 2003, mutta jätti konkurssihakemuksen vajaata vuotta myöhemmin helmikuussa 2004.

Flying Finnin konkurssissa jäi noin 26 000 velkojaa, joista vain muutama tuhat teki konkurssivalvonnan, eli ilmoitti haluavansa rahaa konkurssipesästä.

Teksti
Pekka Anttila
Kuva
Jussi Nukari / Lehtikuva