Neljä yliopistoa tiivistää yhteistyötä – syntyykö Suomeen uusi suuryliopisto?

Turun, Tampereen, Oulun ja Itä-Suomen yliopistot tavoittelevat säästöjä ja laatuopetusta.

Nykyistä korkeakoulupolitiikkaa raivoisasti arvostellut yliopistoväki on vaivihkaa aloittamassa hallituksen toivomat uudistukset.

Yliopistomaailmaa kuohutti vastikään opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) paimenkirje, jossa hän muun muassa vaati, että korkeakouluista pitäisi saada irti enemmän tehoja. Säästöpaineiden keskellä kamppailevissa yliopistoissa onkin havahduttu siihen, että niiden on parempi ottaa aloite omiin käsiin, sillä muuten jälki voi olla vielä pahempaa.

Turun, Tampereen, Oulun ja Itä-Suomen yliopistojen edustajista koostuva nelikko allekirjoittaa tänään strategisen yhteistyösopimuksen, jossa ne sopivat voimiensa yhdistämisestä jatkossa eri tavoin.

Yliopistojen tavoitteena on karsia hallintomenoja esimerkiksi yhdistämällä tietojärjestelmät ja luomalla muutakin yhteistä infrastuktuuria. Lisäksi joillekin pienille koulutusaloille kaavaillaan yhteistutkintoja.

Turun yliopiston rehtori Kalervo Väänänen pohtii, että voimien yhdistäminen voi olla järkevää ainakin joissakin harvinaisissa vieraissa kielissä sekä arkeologian ja tähtitieteen kaltaisissa aineissa, joissa opiskelijamäärät ovat melko pieniä. Hänen mukaansa tiiviimpi yhteistyö on yliopistoille keino turvata esimerkiksi monipuolinen kielitarjonta.