Neandertalinihminen paljastui taas luultua älykkäämmäksi: keitteli tervaa liimaksi ja rakenteli moniosaisia työkaluja

Tutkijoiden mukaan neandertalinihmiset valmistivat tervaa suuria määriä ja rutiininomaisesti.

arkeologia
Teksti
Lassi Lapintie

Sukupuuttoon kuolleen lähisukulaisemme neandertalinihmisen oletettiin pitkään olleen vähä-älyinen omiin esivanhempiimme verrattuna. Viime vuosikymmenten löydöt ovat paljastaneet kadonneet sukulaisemme luultua ovelammiksi.

Neandertalilaisten jäljiltä on löytynyt monesta osasta rakennettuja kivityökaluja, joita liimattiin kasaan tervalla. Tuorein tällainen löytyi 50 000 vuoden takaa Alankomaista Pohjanmeren rannalta.

Työkalu löytyi samasta geologisesta kerroksesta kuin neandertalinihmisen kallon palanen. Työkalu ja luulöytyö myös varmistettiin radiohiiliajoituksella saman ikäisiksi.

PNAS-tiedejulkaisussa havainnoistaan kertovien tutkijoiden mukaan työkalut kertovat siitä, että neandertalilaiset valmistivat tervaa todennäköisesti suurissa määrin ja rutiininomaisesti.

”Tervalöydös näyttää neandertalilaisten käyttäneen moniosaisia työkaluja samaan tapaan kuin Afrikan ihmiset. Analyysimme vahvistaa neandertalilaisten käyttäneen huomattavan paljon aikaa ja resurssejaan työkaluihinsa”, tutkijat kirjoittavat artikkelissaan.