Nasa haluaa ideoita Suomesta, ihan hullujakin: Tiskiharja porakoneeseen – mitä se tarkoittaisi Marsissa

Mars on tarkoitus asuttaa. Siksi astronautti Charles Camarda kannustaa suomalaisopiskelijoita ilmiöpohjaiseen oppimiseen.

avaruus
Teksti
Markus Hotakainen

”En osannut uida, minulla on korkean paikan kammo ja klaustrofobia”, listaa Charles Camarda. Silti hänestä tuli astronautti.

Vuolaasti puhuvan, sukujuuriltaan italialaisen yhdysvaltalaisinsinöörin henkilöhistoria kuvastaa hyvin hänen tämänhetkistä hankettaan. Matkalla Marsiin on vähintään yhtä suuria esteitä ja hidasteita kuin Camardan omalla taipaleella astronautiksi ja lopulta Maata kiertävälle ISS-avaruusasemalle.

Tietä on tarkoitus tasoittaa suomalaisella osaamisella. Nyt ei kuitenkaan ole kyse tietotekniikasta – tai itse asiassa on.

Camarda oli Suomessa Arcusys-ohjelmistatalon vieraana eikä kerta ollut ensimmäinen. Arcusys on kehittänyt Valamis-oppimisympäristön, joka on herättänyt mielenkiintoa maailmalla ja myös Nasassa.

Kiinnostuksen ja siitä poikineen yhteistyön tuloksena Suomessa aloitettiin viime syksynä Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinnon Epic Challenge -koulutusohjelma ja nyt sitä ollaan laajentamassa.