Pakko lähteä sotaa pakoon

Suomessa sodan kodeistaan pakottamat ihmiset pärjäsivät taloudellisesti mitattuna lopulta hyvin. Kaipuuta kotiseudulle se ei kuitenkaan poistanut.

Profiilikuva
näkökulma
Teksti
Roope Uusitalo

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan miljoona ukrainalaista pakeni naapurimaihin Venäjän hyökkäystä seuraavan viikon aikana. Viime lauantaihin mennessä pakolaisia oli jo 1,5 miljoonaa. Määrä voi vielä moninkertaistua. Tätä kolumnia kirjoitettaessa ei ole näkyvissä mitään merkkejä Ukrainan sodan laantumisesta.

Suurimmat pakolaisvirrat Ukrainasta kulkevat Puolaan, jossa oli viime lauantaina jo 900 000 Ukrainan pakolaista. Isoja pakolaismääriä ovat vastaanottaneet myös Unkari, Slovakia, Moldova ja Romania.

Tämän lisäksi Ukrainassa on viimeisten tietojen mukaan vajaa puolitoista miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Valtaosa on lähtenyt Itä-Ukrainan separatistialueilta Donetskista ja Luhanskista.

Pääkaupunki Kiovasta lähteneitä pakolaisia oli YK:n pakolaisjärjestön tilastoissa vasta vähän, mikä kertoo ehkä enemmän tilastoinnin vaikeudesta kuin Kiovan tilanteesta.