Parempi turva laskusuhdanteessa?

Työttömyysturvan tarkoitus on työttömien toimeentulon turvaaminen. Lama-aikaan tarve on suurin. Työllisyyteen suhdannesidonnaisuus tuskin juuri vaikuttaa.

Profiilikuva
näkökulma
Teksti
Roope Uusitalo
Kirjoittaja on julkistalouden professori Helsingin yliopistossa.

Kauppalehden ennakkotietojen mukaan Markus Jäntin johtama tutkijatyöryhmä ehdottaa työttömyysturvan muuttamista suhdanteista riippuvaksi. Laskusuhdanteessa työttömyysturvaa voisi saada nykyistä pidempään, nousukaudella työttömyysturvan maksimikesto olisi vastaavasti lyhyempi.

Suhdannesidonnainen työttömyysturva on Kauppalehden mukaan yksi harvoista konkreettisista esityksistä, joita puolitoista vuotta työllisyyden edistämiskeinoja pohtinut tutkijaryhmä ehdottaa. Osaltaan tämä kertoo, että helppoja keinoja työllisyyden kasvattamiseksi on vähän.

Vielä vähemmän on keinoja, joiden taustalla on tukevaa tutkimusta. Tai keinoja, jotka olisivat kustannuksiinsa verrattuina niin tehokkaita, että työllisyyden lisäksi kohenisi myös julkisen talouden tasapaino.

Työllistämistemppuna työttömyysturvan suhdanteiden mukainen porrastus on kyseenalainen. On olemassa paljonkin empiiristä tutkimusta, jonka mukaan työttömyysturvan keston kasvu pidentää työttömyysjaksoja.