Poliisin rahoitus ei riitä poliiseihin

Tietotekniikka- ja tilakulujen kasvu syö poliisien palkkaamiseen tarkoitettuja euroja.

Profiilikuva
Lisäbudjetti
Teksti
Roope Uusitalo

Poliisi on maan luotetuimpia instituutioita. Eikä luottamus ainakaan vähene, kun poliisi siivoaa Helsinkiä humalaisista Convoy-mielenosoittajista tai mielenosoittajien pitkin Mannerheimintietä parkkeeraamista autoista. Rauhallisesti mutta jämäkästi.

Poliisilla on kova rahapula. Poliisin budjettiesityksiä on viime vuosina paikkailtu lisäbudjeteilla. Viime syksynä poliisi oli jo valmistautumassa 400 poliisin vähentämiseen, kunnes lisäbudjetissa poliisille myönnetty 30 miljoonaa euroa korjasi tilanteen.

Helpotus on tilapäinen. Lisäbudjetissa myönnetään rahoitusta vain kuluvan vuoden menoihin. Pidempiaikaista resurssiohjausta valtio tekee nelivuotisilla budjettikehyksillä. Sisäministeriön ehdotus poliisin määrärahoiksi ylittää voimassa olevan kehyksen jo 90 miljoonalla eurolla. Verrattuna poliisin noin 800 miljoonan euron budjettiin kyse ei ole ihan pikkusummasta.

Olin mukana kolmen hengen selvitysryhmässä, joka tällä viikolla jätti sisä- ja valtiovarainministeriöille raportin poliisin määrärahojen käytöstä ja rahoituksen riittävyydestä. Sekava projekti, jonka lopputulos tuskin poliisin rahoitustilannetta juuri korjaa.