Seuraavan pandemian voi kukistaa

Vielä hetki sitten kukaan ei uskonut, että tartuntataudin voisi pysäyttää. Nyt ihmiskunnalla alkaa olla edellytykset jopa pandemian voittamiseen.

Profiilikuva
ilmastonmuutos
Teksti
Hiski Haukkala

Koronaviruspandemia on nyt reilun vuoden ikäinen. Näyttää mahdolliselta, että kaksivuotissynttärit jäävät siltä pitämättä.

Koronaviruksen nutistaminen lähestulkoon kehtoonsa olisi valtava voimannäyttö ihmiskunnalta. Koskaan ennen emme ole kyenneet hallitsemaan näin yleisvaarallista tartuntatautia näin hyvin.

Vielä hetki sitten tätä ei pidetty mahdollisena. Pandemian alkuvaiheessa viranomaiset Suomessa toistelivat, kuinka riskiryhmiä pyrittäisiin suojaamaan muun kansan ottaessa taudin ”väestöpohjalta vastaan”.

Suomalaiset viranomaiset eivät olleet ajattelussaan yksin. Osallistuin joulukuussa 2019 kansainväliseen pöytäpeliharjoitukseen, jossa pohdittiin muunnellun influenssaviruksen muodostamaa bioaseuhkaa. Kuvitteellisen, suurin piirtein koronavirukseen verrattavissa olevan taudin pysäyttämiseen ei harjoituksessa uskonut kukaan. Arvio oli, että kuudessa kuukaudessa kuolleita olisi maailmanlaajuisesti 50 miljoonaa.