Näkökulma: Akava-pomojen kassa­kaappi­sopimus kääntyy tekijöitään vastaan

Akavan suurimman liiton OAJ:n uusi puheenjohtaja on jo ilmoittanut, että kassakaappisopimus edustaa toimintatapaa, jota ei voi hyväksyä.

työmarkkinat
Teksti
Tuomo Lappalainen

Tämä tiedetään toistaiseksi Akavan tulevista puheenjohtajakuvioista: istuva puheenjohtaja, tehtävää vuodesta 2011 hoitanut Sture Fjäder, jättää tehtävänsä marraskuussa. Kaksi seuraajaehdokasta on jo ilmoittautunut: Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön Jukon toiminnanjohtaja Maria Löfgren ja Tekniikan akateemiset TEK:n toiminnanjohtaja Jari Jokinen.

Se, miten tähän on tultu onkin sitten erikoisempi vyyhti, eikä anna Akavasta kovin mairittelevaa kuvaa.

Puheenjohtajapeli ryöpsähti kunnolla käyntiin, kun Helsingin Sanomat julkisti viime perjantaina kassakaappisopimukseksi kutsumansa paperin, jossa Fjäder oli sitoutunut jättämään paikkansa kesken kauden ja pyytämään eroa 15.9.2022 mennessä. ”Sopimuksen” olivat hänen lisäkseen allekirjoittaneet Jokinen, Suomen Ekonomeja johtanut Timo Saranpää ja Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtajana viime kevääseen asti toiminut Olli Luukkainen.

Kassakaappisopimuksia on solmittu Suomen historiassa ennenkin – jos kohta tunnetuimmat esimerkit, kuten porvarihallituksesta ennen vuoden 1987 eduskuntavaaleja tehty diili – eivät ole olleet järin menestyksellisiä. Akavalaisten suhmurointi on kuitenkin tragikoomisuudessaan omaa luokkaansa.