Näitä viinejä Suomessa juotiin jo sata vuotta sitten

Ennen kieltolakia yksityisten alkoholiliikkeiden valikoima oli yllättävän laaja.

#SK100
Teksti
Pirkko Koivu

”Toimitetaan perille heti tilauksen saatuamme. Suuremmissa ostoissa rahalla annetaan hinnanalennusta”, lupaa helsinkiläinen viinikauppa Wickel vuonna 1903. Painetussa hinnastossa on valokuvia siististi järjestetystä myymälästä.

Kun 1900-luku alkoi ei ollut kieltolakia. Kaupunkien yksityiset alkoholimyymälät kuten Wickel sekä Viipurin Väkijuomain Myynti Osakeyhtiö pitivät varsin laajaa tuotevalikoimaa samppanjoineen ja viineineen. Väkevien juomien valikoimiin kuuluivat liköörit, konjakit, punssit ja rommit, Wickeliltä punssia sai myös litroittain. Väkevöityjä viinejä kuten madeiraa, portviiniä ja sherryä oli valikoimissa suhteellisen paljon.

Samppanjat olivat hinnastojen kallein tuoteryhmä ja merkit nykyisinkin tuttuja Roedereria, Veuve Clicquotia sekä Moët & Chandonia. Vuonna 1913 kukin näistä maksoi 14 markkaa pullolta. Valkoviinejä oli eniten Reinin alueelta Saksasta – Viipurin myymälässä oli noin 50 nimikettä, kun Alkon valikoimissa niitä on nykyään 15.

Nykyisin suosittuja punaviinejä Italiasta, Espanjasta ja Uuden maailman maista ei ollut, sen sijaan Ranskan Bordeaux’sta tuotiin punaviinejä, joita viiniharrastajat yhä arvostavat. Pullollinen Château Mouton Rothschildia maksoi vuonna 1913 Viipurissa 8 markkaa, Château Palmerin vuosikertaa 1893 sai 6 markalla.

Rahanarvonkertoimen mukaan 14 markkaa vuonna 1913 vastaisi nykyrahassa noin 54 euroa. Nykyään nämä tuotteet ovat Alkossa jopa hieman halvempia. Päinvastoin on käynyt Bordeaux’n huippuviineille, joissa on hintakuplaa. Silloiset 8 markkaa vastaisivat nyt noin 31 euroa, mutta vuosikerran 2010 Mouton Rothschild maksaa Alkossa noin 1 084 euroa ja Palmer noin 395 euroa.