Näin testaat, meneekö viinanjuontisi överiksi

Asiantuntija: Heinäkuussa alkoholinkulutus on liki 50 prosenttia korkeammalla kuin helmikuussa.

A-klinikat
Teksti
Marika Harjusaari

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtavan asiantuntijan Esa Österbergin mukaan suomalaisten alkoholinkäyttö kasvaa heinäkuussa. Suurin syy juomiseen on vapaa-aika.

Österbergin mukaan ihmisiä hakeutuu katkolle kesälomien jälkeen enemmän kuin tammi- tai helmikuussa joulun sesongin jälkeen.

”Jos katsoo suomalaisten viikkorytmiä, lauantaina juodaan eniten, perjantaina lähes yhtä paljon kuin lauantaina, ja sunnuntai-iltana juominen putoaa samalle tasolle kuin viikolla. Työ on se tekijä, mikä rajoittaa suomalaisten juomista eniten”, Österberg sanoo.

Loma antaa mahdollisuuden juoda tavallista enemmän. Alkoholimyynnin perusteella heinäkuussa juodaan eniten. Österbergin mukaan kesä- ja heinäkuussa alkoholinkulutus on lähes 50 prosenttia korkeammalla kuin helmikuussa tai syyskuussa. Todelliset piikit ovat juhlapyhinä: jouluna, vappuna ja juhannuksena.

”En kuitenkaan menisi puhumaan kesäriippuvuudesta. Riippuvuus tulee ympärivuotisesta juomisesta. Noin 3000–4000 kuolee vuosittain alkoholin vuoksi. Kun 4000 suurkuluttajaa menee hautaan, 4000 seuraavaa suurkuluttajaa löytyy niin sanotuista kohtuukäyttäjistä. Riippuvuuden kehittyminen on pitkä prosessi.”