Näin syömisestä tuli vaikeaa – terveyden asiantuntijoita on jo kaikkien makuun

Tutkijoita turhauttaa, kun asiantuntemus jää alakynteen.

Antti Heikkilä
Teksti
Tuomo Tamminen

Tuntuuko joskus siltä, että jokainen ateria on arpapeliä kuoleman kanssa? Tai jos ei kuoleman, niin ainakin diabeteksen, sepelvaltimotaudin, verenpainetaudin ja syövän kanssa.

Eikä tarvitse olla luulotautinen. Ruoasta puhutaan niin paljon, niin kiivaasti ja niin ristiriitaisesti, että kenen tahansa itsesuojeluvaisto herää. Tukkiako suonensa eläinrasvalla vai mussuttaako hiilareilla itselleen diabetes?

Olisi lohdullista ottaa mallia viisaammistaan.

Alan ammattilaisista koostuva Valtion ravitsemusneuvottelukunta on laatinut suomalaiset ravitsemussuositukset, joita havainnollistavat ruokapyramidi ja lautasmalli. Lautaselle puolet kasviksia, vajaa neljännes perunaa, täysjyväpastaa tai -viljaa ja neljännes lihaa, kalaa tai proteiinipitoista kasvisruokaa. Leivän päälle kasviöljypohjaista levitettä ja lasiin vettä, rasvatonta maitoa tai piimää – jos hieman yksinkertaistetaan.

Mutta sitten arvostetun aikakauslehden kannessa käsketään syömään voita, julkkislääkäri lyttää suositukset tekijöineen ja naapurin Eskokin kertoo voivansa paremmin, kun jätti viljat pois ja korvasi kevyttuotteet rasvaisilla.