Näin Suomen katot peittyvät aurinkopaneeleilla – ”Meillä vannotaan biomassan nimeen”

Professorit uskovat aurinkoenergian lisääntyvän Suomessa. Nykyiset pidäkkeet estävät kuitenkin seuraamasta Saksan mallia.

aurinkoenergia
Teksti
Pertti Suvanto

Tutkijat ovat laskeneet, että auringosta saapuu maapallolle 14,5 sekunnissa yhtä paljon energiaa kuin ihmiskunta käyttää vuorokaudessa.

Vaikka lappeenrantalaisen omakotitalon katon aurinkopaneeleihin tulvii valoa vuodessa sama määrä kuin Frankfurtissa, aurinkoenergian hyödyntäminen sähköntuotannossa on meillä Saksaan verrattuna vauvantossuissa.

Saksassa on tällä hetkellä lähes pari miljoonaa aurinkosähköjärjestelmää, jotka parhaimmillaan tuottavat aurinkoisena päivänä noin puolet maan sähkönkulutuksesta. Suomessa verkkoon kytkettyjen aurinkosähköjärjestelmien määrä lasketaan sadoissa. Aurinkosähkön osuus sähköntuotannosta on promilleluokkaa.

Saksan kattojen valtava paneelipinta selittyy Aalto-yliopiston energiatalouden professori Sanna Syrin mukaan syöttötariffilla eli hinnalla, jonka tuottamastaan sähköstä saa. Se on taattu seuraavaksi 20 vuodeksi.

”Nyt viime vuosina uusille järjestelmille maksettavaa takuuhintaa on aste asteelta pienennetty ja trendi näyttää jatkuvan. Tämä saattaa hidastaa aurinkosähkön valtavaa kasvua.”