Näin keksittiin "tasa-arvotupo"

hoitajat
Teksti
Juho Salminen
Tasa-arvotupo

Kokoomus jakoi kunta-alan naisille kuukausien ajan ylimalkaisia lupauksia, kunnes se vedettiin tilille konkreettisesta vaatimuksesta, jota se ei ollut koskaan esittänyt.

Teksti Tuomo Lappalainen Kuvitus Pekka Lehtinen

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen pantiin eduskunnassa kevätkauden päätteeksi tiukoille kokoomuksen ennen vaaleja antamista ”tasa-arvotupoa” koskeneista lu-pauksista.

”Hoitajat ovat ottaneet todesta ei vain teidän vaan lähes koko poliittisen kentän lupauksen siitä, että palkkoja tuntuvasti nostetaan. Teillä oli siinä erityisen suuri rooli, ja jos hoitajat lakkoon joutuvat, niin kyllä teitä melkoisena lakkokenraalina voi siinä tilanteessa pitää. Nyt on lunastettava ne lupaukset, jotka hoitoväelle on annettu”, Esko-Juhani Tennilä (vas) ripitti.

”Te olette antanut väärän vaalilupauksen ja olette nyt julkisesti sitten tunnustanut, että te ette aio sitä pitää. Tältä osin kuluttajansuoja on kokoomuksen kohdalla kovin heikoissa kantimissa”, Eero Heinäluoma (sd) piikitteli.

Toinen demari, ensimmäistä kautta eduskunnassa istuva Merja Kuusisto säesti: ”Voitte uskoa, minkälaiset odotukset ovat tällä hetkellä hoitohenkilöitten osalla siitä, että tämä lupaus, mikä ennen vaaleja annettiin, myös täytetään.”

Vasemmistoliiton ay-taustainen Jyrki Yrttiaho pisti vielä paremmaksi. ”Tämä vaalilupausten täydellinen pettäminen kuvastaa nykyisen edustuksellisen demokratian kriisiä”, hän surkutteli.

Kaikille koulutetuille…

Keskustelussa jäi kuitenkin epäselväksi, mitä kaikkea kokoomus itse asiassa oli ennen vaaleja luvannut.

Sen selvittäminen ei myöskään ole yksinkertaista, sillä kuten vaalilupauksissa yleensä, kokoomuksenkin seireenilauluissa pelattiin paljon mielikuvilla. Niiden pitäminen ja pettäminen on paljon tulkinnanvaraisempi asia kuin konkreettisten tavoitteiden jääminen toteutumatta.

Ensimmäisen kerran naisten kurja palkkaus nostettiin vaaliteemana esiin puo-lueen valtakunnallisen ”Korva-kampanjan” avauksessa Espoossa 14. marraskuuta. Se tapahtui heti arvovaltaisimmalla mahdollisella tavalla eli puheenjohtaja Kataisen suulla. Vaatimus oli ”koulutettujen naisvaltaisten alojen” palkkojen yleinen nostaminen seuraavalla tupokierroksella. Kokoomuksessa elettiin vielä siinä uskossa, että työmarkkinoilla päästäisiin nytkin keskitettyyn ratkaisuun.

Lue koko juttu SK:sta 27/2007.