Näin ammattikalastaja jahtaa muikkuja: ”Saaliinhimo on kuin kirous, kalat alati mielessä”

SK:n arkistoista: Sopiva kertasaalis liikkuu 500 kilossa, kertoo muikunpyytäjä.

Vesi on tummaa ja haisee ahvenilta.

Tarmo Tolvanen, ammattikalastaja neljännessä polvessa, pyörittää ruoria, ja troolari Heli jyskyttää kohti Ison Haukiveden sinisiä selkiä Rantasalmella. Emäntä, Tarja Lötjönen, ehti jo lähteä hitaammalla Siinallaan Vaahersalon satamalaiturista. Puolen tunnin ajomatkan päässä iltakahdeksan korvilla he laskisivat troolin.

Kesälomalaiset ovat vallanneet muikku-Suomen. Aamulla he saavat kauppojen tiskiltä Mikkelistä Joensuuhun juuri sitä, mistä ovat koko pitkän talven haaveilleet: muikkuja, terveellisimmäksi ja ympäristöystävällisimmäksi luokiteltua kalaa.

Muikkuja on lupa syödä vaikka joka päivä.

Tolvanen, tuttavallisesti Tarkki, tiedustelee puhelimessa entiseltä troolikaveriltaan Janne Herraselta, Ison Haukiveden toiselta ammattikalastajalta, mistä hän on kulkenut, ettei laskisi troolia tämän jäljille.