Muistatko kenelle soitit kolme vuotta sitten? – Teleoperaattorisi muistaa, ja tietää puheluistasi aika paljon muutakin

Teleoperaattorit säilyttävät tietoja asiakkaidensa puheluista ja viesteistä jopa vuosia. Asiakas ei saa nähdä kaikkia tietoja.

Oli tiistai 2. helmikuuta 2016. Puhelu alkoi kello 18.24. Se kesti 27 minuuttia ja 43 sekuntia.

Soittaja ei välttämättä enää muista koko asiaa, mutta teleoperaattori muistaa. Aivan kuten se muistaa jokaisen muunkin puhelun ja teksti- tai multimediaviestin kolmen vuoden ajalta.

Operaattorin tallentamista tiedoista voidaan laskea esimerkiksi se, että kolmen vuoden aikana tästä kyseisestä numerosta on soitettu samalle vastaanottajalle 124 kertaa. Puheluihin on kulunut yhteensä yli vuorokausi: 25 tuntia, 48 minuuttia ja 22 sekuntia.

Puheluiden keston, kellonajan, lähettäjän ja vastaanottajan lisäksi operaattorilla on sijainti, josta puhelu on soitettu.

Telia kertoo, että se voi paikantaa puhelimen “satojen metrien tarkkuudella”, jos käyttäjä liikkuu suomalaisittain suuren kaupungin keskusta-alueella. Kilpailijoilla eli Elisalla ja DNA:lla tukiasemia on tiiviimmin. Niiden mukaan sijainti voidaan parhaimmillaan määritellä joidenkin kymmenien metrien säteellä. Haja-asutusalueilla tarkkuus venyy kymmeniin kilometreihin.