MTK uhkaa kirkkolehden kolumnistia oikeustoimilla – Professori: Laki ei tunne kiihottamista ammattiryhmää vastaan

Maataloustuottajien etujärjestö hermostui eläinten tehotuotantoa roimineen kolumnistin kirjoituksesta. Rikosoikeuden professorin Matti Tolvasen mukaan teksti mahtuu asiallisen arvostelun rajojen sisälle.

eläinten oikeudet
Teksti
Samuli Suonpää

Kauniaisissa asuva pastori Kari Kuula tuomitsi lihansyönnin ja puolusti eläinten oikeuksia kolumnissaan pääkaupunkiseudun seurakuntien Kirkko ja kaupunki -lehdessä. Lähes kolmen vuoden ajan lehden vakiokolumnistina toiminut Kuula rinnasti 18. tammikuuta julkaistussa kolumnissaan eläinten olot tehotuotannossa keskitysleirien kauhuihin.

Kritiikkinsä Kuula perusteli Raamatulla ja luomisen teologialla. Kuula on teologian tohtori ja eksegetiikan eli raamatunselitysopin dosentti. Hän rinnasti tehotuotannon ”Saatanan tuhotekoihin”. Aiemmin hän on kirjoittanut teoksen Paholaisen biografia, joka kertoo kristinuskon paholaisen historiasta.

Kolumnissaan Kuula kirjoittaa Jumalan luoneen ihmisen ”viljelemään ja varjelemaan, ei omistamaan ja orjuuttamaan”. Kuulan mukaan Jumala sallii eläinten hyödyntämisen , ”mutta vain tiettyyn mittaan asti.” Maatalouden tehotuotantoa, jossa eläimiä ”säilytetään ahtaissa häkeissä, navetoissa ja altaissa”, Jumala sen sijaan ei hänen mukaansa hyväksy.

”Viaton maitokin on kauhea tuote”, Kuula kuvasi.

”Lehmä keinosiemennetään, sen poikanen otetaan pois ja sitten siltä lypsetään maitoa näännyksiin asti.”