Monissa sairaaloissa kuormitus on korona-ajan suurin, mutta rajoituksia ei ole tulossa – ”Halu noudattaa niitä ei ole kovin korkealla”

Herkästi leviävän viruksen hillitseminen vaatisi hyvin laajoja rajoitustoimia. Vahvistettuja tartuntoja ilmenee tällä hetkellä eniten aktiivisella työikäisellä väestöllä.

Koronatapausten määrä on jälleen kasvussa, ja julkisuudessa on esitetty huolestuneita puheenvuoroja terveydenhuollon kantokyvystä. Pääsiäinen lähestyy ja ihmisten kohtaamiset ovat lisääntyneet. Paluuta rajoituksiin ei ole kuitenkaan näköpiirissä.

Keskeinen syy tähän on se, että nykyisen virusvariantin hillitseminen vaatisi hyvin laajoja rajoitustoimia. Vallalla oleva omikronmuunnos tarttuu herkästi, eikä yksittäisillä toimilla olisi juuri vaikutusta sairaanhoidon kuormitukseen, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Otto Helve.

Asiaa on pohdittu viime aikoina useissa Euroopan maissa, sillä koronatartunnat ovat kääntyneet myös muualla nousuun pidempään jatkuneen laskun jälkeen. Suomessa on päädytty samankaltaisiin johtopäätöksiin kuin muissa yhteiskuntia avanneissa maissa.

”Aika yhtenäinen näkemys tuntuu olevan se, että nyt tällä tautitaakalla terveydenhuoltojärjestelmä näyttää pärjäävän”, sanoi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) osastopäällikkö Taneli Puumalainen tiedotustilaisuudessa 24. maaliskuuta.

”Väestön kriisinkestävyys ja halu noudattaa rajoituksia ei tällä hetkellä ole kovin korkealla.”