Miten Suomi hyötyy siitä, että valtion sijoitus­yhtiö alkaa sijoittaa kasvu­yhtiöihin?

Solidiumin toimitusjohtaja Reima Rytsölä kertoo, millaisiin kasvuyhtiöihin valtion sijoitusyhtiö aikoo rahoja panna.

Solidium
Teksti
Jukka Heinonen

Kun valtio vähentää yritysomistuksiaan, valtion sijoitusyhtiö Solidium laventaa toimintaansa. Pörssiyhtiöitä omistava Solidium ryhtyy sijoittamaan myös kasvuyhtiöihin.

Petteri Orpon (kok) hallitus on päättänyt rahoittaa väylähankkeita ja muita kertaluontoisia investointeja tällä vaalikaudella neljällä miljardilla eurolla. Suuri osa rahoista kerätään myymällä valtion omaisuutta. Varoja on tarkoitus haalia myös Valtion asuntorahaston ja valtio-omisteisten listaamattomien yhtiöiden taseista.

Hallituksen on määrä sopia omistajapolitiikkansa uusista periaatteista tänä vuonna. Tätä ei ole vielä tehty, mutta linjausten tekoa voi vauhdittaa se, että infrahankkeiden rahoituksella alkaa olla kiire. Vaikeuksista kärsivä rakennusteollisuus tarvitsisi kipeästi lisää tilauksia.

Lähikuukausina valtio voi siis luopua osasta yritysomistuksiaan. Alkon, Ylen ja Veikkauksen kaltaisten yhtiöiden myyminen ei kuitenkaan oikein tule kysymykseen, sillä niiden olemassaolo perustuu valtion asettaman erityistehtävän hoitamiseen. Eduskunta on edellyttänyt, että valtio omistaa kokonaan useimmat tällaiset yhtiöt. Omistuksen alaraja on määritelty myös useille muille listaamattomille yrityksille, joita valtio omistaa.