Myös ostajaa epäillään rikoksesta

Huoltovarmuuskeskuksen hallitus ei pitänyt tarpeellisena rikostutkintaa laitoksen omista toimista maskikaupoissa. Keskusrikospoliisi arvioi toisin.

Kotimaa
Teksti
Jarno Liski

Keskusrikospoliisi kertoi tiistaina 12. toukokuuta ryhtyvänsä tutkimaan myös Huoltovarmuuskeskuksen toimintaa maalis-huhtikuun vaihteessa tehdyissä suojainvälinekaupoissa.

Huoltovarmuuskeskuksen osalta epäilty rikosnimike on luottamusaseman väärinkäyttö, mikä tarkoittaa vahingon aiheuttamista tahallisella toimivallan ylittämisellä tai tehtävien laiminlyönnillä.

Vain muutama päivä aiemmin Huoltovarmuuskeskuksen hallituksessa oli päädytty johtopäätökseen, jonka mukaan laitoksen toiminnassa ei ole syytä epäillä rikoksia. Puheenjohtaja, työ- ja elinkeinoministeriön osastopäällikkö Ilona Lundström sanoo hallituksen arvioituttaneen asian ulkopuolisella asianajotoimistolla.

Sen sijaan hallitus antoi potkut kahdelle johtajalle, jotka ovat olleet huhtikuun puolivälistä alkaen hyllytettyinä. Syynä on Lundströmin mukaan hankintalain ja sisäisten ohjeiden noudattamatta jättäminen suojainhankinnoissa.