Mitä Jeesus sanoisi?

”Te joudutte helvettiin”, iäkäs nainen totesi. Kirjailija Jukka Pakkanen kirjoittaa Kanavassa, miksi puhuu epäillen Jumalasta.

ateismi
Teksti
Jukka Pakkanen

Toissa kesänä Helsingin piispa Irja Askola siunasi miesparin kirkon lähetystehtävään. Piispa sai joiltakin uskovilta passituksen ikuiseen kadotukseen.

Muistan Irja Askolan vuosien takaa Vartijan toimitusneuvoston avaramielisenä ja herkkätuntoisena jäsenenä. Pappien osa nykykirkossa on varmaan hankala. Miten suhtautua ajan kysymyksiin naispappeudesta homoliittoihin? Miten vastata maallistuvaan elämäntunteeseen? Miten pitää kirkko sinä mitä se ytimeltään on, ja samalla kutsua etsiviä ja uskottomia? Jotain hämmennyksestä kertoo puhe ”kaksituhatvuotisesta tuotteesta” ja Nasaretilaisen kutsuminen ”Jesseksi”.

Mitä historian traagisimman tarinan päähenkilö itse sanoisi siitä, mitä me puhumme ja teemme? En ole kuullut pappien ja usko­vien esittävän kysymysten kysymystä. Mitä Jeesus sanoisi?

Joitakin vuosia sitten kävelin Milanon Duomossa. Tungoksessa asteli nuori kaunispiirteinen mies. Hänellä oli pitkähköt mustat hiukset ja vähän mustaa partaa, polviin ulottuva nahkatakki. Hän esitteli sulavin kädenliikkein kirkon yksityiskohtia kaverilleen, arkisen oloiselle tanakalle miehelle. Hän oli kuin mielikuva, joka länsimaalaisella ihmisellä on Nasaretilaisesta. En minä tällaista tarkoittanut. En siedä loistoa ja valtaa, itseriittoisuutta, uskottomien ylenkatsomista. Te olette tehneet minusta jonkun, joka en ollut.