Missin puvut päätyivät Tamminiemeen – Kekkosen ja Pohtamon tiet kohtasivat ainakin kerran

Kesämatkalla: Urho Kekkosen museossa muistellaan Anne Pohtamon valintaa Miss Universumiksi.

Anne Pohtamo
Teksti
Tuomo Lappalainen

KESÄMATKALLA – Suomen Kuvalehden nyt jo edesmennyt päätoimittaja Mikko Pohtola muisti Anne Pohtamon kesällä 1975 tapahtuneen Miss Universum -kruunauksen sattuneesta syystä erityisen hyvin.

Vanhan lehtimiehen ja tuoreen missin sukunimet olivat niin lähellä toisiaan, että joiltakin ne menivät juhlahumussa iloisesti sekaisin. Sekaannus johti siihen, että Pohtolaakin onniteltiin voitosta. Häntä kun luultiin nimen perusteella missi-Annen isäksi.

Tänä kesänä Pohtamon nimi liitetään vuorostaan toiseen 70-luvun varttuneempaan herrasmieheen. Urho Kekkosen museossa Tamminiemessä on näytteillä Pohtamon eli nykyisen Anne Pohtamo-Hietasen vaatekokoelma, jonka Kansallismuseo hankki viime vuonna kokoelmiinsa.

Näyttelyssä pääsee tutustumaan muun muassa vuoden 1975 Miss Suomen kruunajaispukuun ja Miss Universum -kiertuetta varten Pohtamolle hankittuun koko puvustoon. Universumin kauneimman rekvisiitasta ovat esillä myös kruunu ja valtikka.

Suuren maailman glamouria tarjoavat muun muassa Diorin aamutakki sekä firenzeläisen Roberto Cavallin suunnittelema cocktail-asu, jota Pohtamo kantoi taannoisissa seurapiiripippaloissa.