”Missä minä voin asua? Kadulla?”, ihmettelee liikuntakyvytön Ali, jonka vastaanottokeskus panee pihalle

Pudasjärven vastaanottokeskuksen johtaja voisi halutessaan pidentää leikkauksesta toipuvan miehen oleskeluoikeutta.

Irak
Teksti
Katri Merikallio Thulfiqar Abdulkarim
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Facebook-sivulle laitetulla videolla puhuu Pudasjärven vastaanottokeskuksessa asuva irakilainen turvapaikanhakija Mohammed Hassan Ali. Hän nojaa rollaattoriin ja nostaa valkoista t-paitaansa. Vatsan läpi rintalastasta aina vatsan alareunaan asti sekä vatsan poikki kulkee useita pitkiä punoittavia arpia.

Suomeen elokuussa 2015 tullut Ali kertoo, että hän kärsi kovista vatsakivuista useiden kuukausien ajan ja että hän yritti saada niihin hoitoa. Mikään ei tuntunut auttavan.

”Vasta kun kivut kasvoivat niin että kaaduin, minut leikattiin”, Ali kertoo Suomen Kuvalehden puhelinhaastattelussa.

Alille tehtiin syksyllä leikkaus. Vatsasta löytyi muun muassa krooninen suolistotulehdus ja tyrä.

35-vuotiaan miehen vointi ei leikkauksienkaan jälkeen kohentunut. Hän kertoo, ettei kykene seisomaa tuetta ja liikkuu vain rollaattorin avulla. Kivut ovat edelleen kovat ja hän on joutunut toistuvasti palaamana sairaalaan.

Myös Alin psyyke on alkanut horjua yhä vakavammin. Syvä masennus ja ahdistus ovat vieneet hänet toistuvasti sairaalaan hoitojaksoille.

 

Vastaanottokeskukseen tuli 23. marraskuuta poliisi, joka ilmoitti, että Alin tekemä valitus hänen saamastaan kielteisestä turvapaikkapäätöksestä oli hylätty hallinto-oikeudessa.

Vastaanottokeskuksen palvelut päättyisivät hänen osaltaan 23. joulukuuta. Jouluaaton aattoon mennessä Alin on poistuttava vastaanottokeskuksesta. Samalla loppuisivat myös vastaanottoraha, ruoka ja terveydenhoito.

Sosiaalityöntekijä ja terveydenhoitaja ovat Alin mukaan ilmoittaneet, että myös Alin käytössä oleva rollaattori otetaan häneltä pois.

”Sosiaalityöntekijä sanoi minulle vain, ettei voi tehdä asialleni mitään.”

”Olen täysin toimintakyvytön. Missä minä voin asua? Kadulla? Vastaanottokeskuksessakin olen pärjännyt vain ystävieni avun varassa”, hän sanoo.

Niin poliisi kuin sosiaalityöntekijäkin olivat kehottaneet Alia vain palaamaan vapaaehtoisesti takaisin Irakiin. Pakolla Alia ei voida palauttaa, sillä maiden välillä ei ole palautussopimusta.

”Mutta miten minä voisin palata Irakiin, kun en pysty edes kävelemään?” hän kysyy.

 

Maahanmuuttovirastosta kerrotaan, että vastaanottokeskuksen johtajalla on valtuudet jatkaa tilapäisesti asiakkaan oleskeluoikeutta vastaanottokeskuksessa, jos asiakas ei kykene esimerkiksi terveydentilansa takia matkustamaan takaisin kotimaahansa.

Alin mukaan Pudasjärven johtaja ei ole puhunut hänelle asiasta mitään. Johtajan toimipiste on noin 90 kilometrin päässä Oulussa.

Valtion omistaman vastaanottokeskuksen johtaja ei vastaa Suomen Kuvalehden jättämiin soittopyyntöihin. Kahden vuorokauden tavoittelun jälkeen hän vastaa sähköpostitse, ettei voi ottaa kantaa yksittäisen asiakkaan tapaukseen.

Johtaja vetoaa vastauksessaan sosiaalihuoltolakiin, joka velvoittaa heitä ohjaamaan huolta herättävän asiakkaan hakemaan kunnan sosiaalipalveluja silloin kun vastaanottokeskuksen palvelut päättyvät.

Eli käytännössä se tarkoittaa myös Alin työntämistä ulos vastaanottokeskuksesta ja pallon heittämistä Pudasjärven kunnalle.

 

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus ei ole päässyt yksimielisyyteen siitä, mitä paperittomille, maassa laittomasti oleskeleville ihmisille tehdään.

Nyt paperittomilla on oikeus kiireelliseen ja välttämättömään tukeen – kuten ruokaan ja lääkkeisiin – vain muutamaksi päiväksi kerralla.

Tämän vuoden aikana vastaanottokeskuksista on poistettu 101 henkilöä, jotka ovat saaneet lopullisen kielteisen päätöksen turvapaikkahakemukseensa. Poistamisilmoituksia poliisi on antanut kaikkiaan 200. Määräaika umpeutuu kymmeniltä turvapaikanhakijoilta lähiviikkojen aikana.

Kun poliisi tuo turvapaikanhakijalle ilmoituksen lopullisesta kielteisestä turvapaikkapäätöksestä, hakijalla on 30 päivää aikaa poistua vastaanottokeskuksesta. Sen jälkeen hänet poistetaan virkavoimin.