Mirkka Lappalainen ja aika, jolloin suomalaiset hyökkäsivät Ruotsiin

SK:n arkistoista: Tutkijatohtori on seurustellut kaikenlaisten tyrankien, sössijöiden ja katteettomien sankareiden kanssa.

hän
Teksti
Risto Lindstedt

Filosofian tohtori, dosentti Mirkka Lappalaisen teos Pohjolan leijona, Kustaa II Adolf ja Suomi 16111632 (Siltala) sai tämän vuoden Tieto-Finlandia-palkinnon. ”Pohjolan leijona on tietokirja, joka imaisee mukaansa ja auttaa ymmärtämään, mistä olemme tulleet ja keitä olemme”, palkintoperusteluissa todetaan.

Lappalainen on useasti palkittu tietokirjailija. Viime vuonna hänet sai Valtion tiedonjulkistamispalkinnon teoksellaan Jumalan vihan ruoska, Suuri nälänhätä Suomessa 1695–1697 (Siltala).

Suomen Kuvalehden toimittaja Risto Lindstedt kirjoitti Hän-henkilökuvan Lappalaisesta syksyllä 2009, kun historiateos Susimessu (Siltala) nuijasodasta oli valmistunut. Se on tarina 1500-luvun lopulta, ajalta jolloin suomalaiset hyökkäsivät Ruotsiin.

Hän kertoi ryskänneensä pitkällä mökkilomalla vattupusikoissa. Sellainen riento vaatii syksyn tullen uudelleen orientoitumista, kun edessä on paluu yliopistoon uuteen, viiden vuoden virkaan. Se ei liene ole erityisen vaikeaa naiselle, joka on juuri selvinnyt 1590-luvun sisällissodasta Ruotsissa ja Suomessa seuranaan kaikenlaiset tyrankit, manipulatiiviset sadistit, sössijät ja katteettomat sankarit.