Ministeri Rehn arvosteli oikeuden Talvivaara-päätöstä – Oikeustieteen professorit: ”Poikkeuksellista”

Ei kai tarkoitus ole sanoa, että hallinto-oikeuden olisi tullut ratkaista asia lainvastaisesti, kysyy professori.

Heikki Kulla
Teksti
Mikko Niemelä

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) päästi jonkinasteisen sammakon suustaan, kun hän Talvivaaran kaivoksen (Terrafame) alasajoa koskevassa tiedotustilaisuudessa äityi arvostelemaan Vaasan hallinto-oikeuden päätöstä.

Ministeri Rehnin mukaan hallinto-oikeuden päätös ”tappoi” neuvottelut yksityisten sijoittajien halusta tulla mukaan kainuulaiseen kaivostoimintaan. Vaasan hallinto-oikeus muutti kaivoksen ja sen purkuputken ympäristöluvat määräaikaisiksi.

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen ja Turun yliopiston hallinto-oikeuden professori Heikki Kulla pitävät ministeri Rehnin arvostelua harvinaisena ja poikkeuksellisena.

”Kun kyseessä on oikeuden toimivaltansa rajoissa antama lakiin perustuva päätös, tuomioistuimen pitää perustaa päätöksensä oikeudelliseen harkintaan. Ja jos oikeus niin menettelee, siihen on tyydyttävä”, Tolvanen sanoo.

”Ei kai tarkoitus ole sanoa, että hallinto-oikeuden olisi tullut ratkaista asia lainvastaisesti poliittisia tarkoitusperiä mukaillen? Tätä ministeri ei varmaan tarkoittanut”, Tolvanen jatkaa.