Ministeri Jari Leppä pantasusien laittomista tapoista: ”On ollut tiedossa”

Susialueella asuvat ihmiset antavat tukensa laittomuuksille.

Jari Leppä
Teksti
Mikko Niemelä

Suomessa elää ja voi hyvin susiviha, jonka edessä maa- ja metsätalousministeriö ja muut viranomaiset ovat olleet voimattomia koko 2000-luvun, vaikka niin kutsuttua kannanhoidollista metsästystä on toteutettu ja tietoa susista on jaettu.

Yksi todiste suden vainoamisesta on Johanna Suutarisen väitöstutkimus, josta Suomen Kuvalehti uutisoi 12. syyskuuta 2017. Suutarisen tutkimus paljasti ensi kertaa salametsästyksen laajuuden Suomessa: lähes puolet kaikista lähettimellä varustetuista niin kutsutuista pantasusista on tapettu salaa.

Vuosina 1998–2014 kuolleista 91 pantasudesta 52 metsästettiin laittomasti, vain 29 laillisesti. Lisäksi 31 satelliittisutta oli kadonnut jäljettömiin.

Suomen Kuvalehti lähetti kysymyksiä maa- ja metsätalousministeriön vastaaville virkamiehille sekä maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle (kesk). Kysyimme, onko ministerillä ollut aiemmin tietoa salametsästyksen laajuudesta, joka kohdistuu pantasusiin, aikooko ministeri Leppä ottaa väitöskirjatutkimuksen tulokset huomioon petopolitiikassaan ja kuinka salametsästys saadaan kuriin.