Miljoonien suojainselkkaus: Vaikeneva Huoltovarmuus­keskus vetoaa "viranomais­määräykseen", ministeri selvityttää kauppaa

”Jos te julkaisette, että sanoin tämän, niin silloin te julkaisette sen asian, mitä yritetään varjella”, selitti Huoltovarmuuskeskuksen hallintojohtaja Asko Harjula.

Teksti
Jari Hanska Jarno Liski

Työministeri Tuula Haatainen (sd) on ilmoittanut käynnistäneensä selvityksen Huoltovarmuuskeskuksen hengityssuojainkauppaan liittyvistä epäselvyyksistä.

Suomen Kuvalehti paljasti eilen 8. huhtikuuta, että Huoltovarmuuskeskus oli hankkinut kiinalaiset suojat ulosottovelkaiselta liikemieheltä Onni Sarmasteelta.

Kauneusklinikkayrittäjä Tiina Jylhän mukaan Sarmaste oli kaapannut kaupat Jylhän yritykseltä. Lisäksi Jylhä kertoi, että Sarmaste oli harhauttanut viranomaisen maksamaan miljoonasumman oman yhtiönsä tilille.

Ministeri Haatainen ilmoitti käynnistämästään selvityksestä Twitterissä tänään 9. huhtikuuta.

”Huoltovarmuuskeskus on työ- ja elinkeinoministeriön hallinnon alainen laitos. Eilen illalla ja tänään aamulla julkisuudessa on ollut esillä epäselvyyksiä liittyen suojainkauppaan. Näistä epäselvyyksistä olen heti aamulla pyytänyt pikaisen selvityksen.”