TTIP-sopimusta ympäröi haudan hiljaisuus - Suomen lainsäädäntö suuryritysten armoille?

EU:n ja Yhdysvaltojen vapaakauppasopimus saattaa vaikuttaa jokaisen elämään, mutta Suomessa siitä elämöi yksi ainoa professori.

TTIP
Teksti
Aurora Rämö

Kun tuhat ihmistä marssi toukokuun lopussa Helsingin keskustassa vastustamassa EU:n ja Yhdysvaltojen vapaakauppasopimusta, yksikään tiedotusväline ei uutisoinut aiheesta.

On melkein hämmästyttävää, miten mielenosoittajat tiesivät vastustaa sopimusta, sillä suomalaiset ovat kuulleet siitä lähes pelkästään hyvää.

Kauppa-alueiden sääntelyä yhdenmukaistava TTIP-sopimus lisää hyvinvointia ja työllisyyttä, sanoo Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka. Suomen houkuttelevuus investointikohteena lisääntyy, ja vienti EU:sta Yhdysvaltoihin kasvaa jopa 28 prosenttia. Tämä on erityisen kannattavaa pienille ja keskisuurille yrityksille, joiden on muuten hankalaa lyödä läpi kansainvälisillä markkinoilla.

Sopimusmaiden bruttokansantuote kasvaa joka vuosi puoli prosenttia vuoteen 2027 mennessä, uusia työpaikkoja syntyy jopa kaksi miljoonaa.

”Suurimpia voittajia ovat kuitenkin kuluttajat, jotka hyötyvät avoimemmista ja kilpailukykyisemmistä transatlanttisista markkinoista”, kirjoitti Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies Helsingin Sanomissa.