Miksi Tahdon2013 kerää yhä nimiä?

avioliittolaki
Teksti
Pinja Lehtovaara

Tahdon2013-kampanjan kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista sai suuren mediahuomion kerättyään tarvittavat 50 000 kannatusilmoitusta alle vuorokaudessa. Kampanja ja nimien kerääminen jatkuvat kuitenkin syyskuun puoliväliin asti. Tavoitteena on alusta asti ollut saada aloitteelle 250 000 kannatusilmoitusta.

”Vaikka lain vaatimat 50 000 nimeä tuli täyteen heti, halusimme kuitenkin jatkaa 250 000 nimen tavoittelua”, kertoo kampanjan puheenjohtaja Senni Moilanen. ”Meillä oli niin paljon suunnitelmia – tukikonsertti ja muuta tapahtumaa – että olisi ollut hassua jatkaa kampanjaa, mutta luovuttaa aloite jo eduskunnalle.”

Moilasen mukaan 250 000 nimen tavoite heitettiin aluksi hatusta, mutta todettiin lopulta erilaisten laskelmien perusteella hyväksi tavoitteeksi. Lukuja verrattiin muun muassa Turkistarhaton Suomi -kansalaisaloitteeseen, joka keräsi hieman alle 70 000 kannatusilmoitusta puolessa vuodessa.

Syy neljännesmiljoonan nimen tavoittelemiseen on yksinkertainen – aloitteelle halutaan mahdollisimman laaja kansan tuki.

”Kyllä me uskomme, että sillä on vaikutusta kansanedustajien äänestyskäyttäytymiseen siinä vaiheessa, jos aloite menee äänestykseen suuressa salissa”, Moilanen sanoo.

Myös Lasse Männistö (kok), joka taannoin johti avioliittolain muuttamista ajavaa kansanedustajien työryhmää, uskoo kannatusilmoitusten suurella määrällä ja etenkin kampanjan herättämällä keskustelulla olevan vaikutusta.

”Toivon, että näin on. Toivon myös, että näinkin aktiivisen kansalaiskeskustelun ja asian herättämän kiinnostuksen jälkeen tähän aloitteeseen suhtaudutaan vakavasti”, hän sanoo.

”Eduskunnan suuren salin pitäisi olla se paikka, joka ottaa tähän kantaa – oli se sitten puolesta tai vastaan. Se olisi demokratian näkökulmasta reilua.”

Yhteiskunnallinen keskustelu mahdollistaa muutoksen

Männistö on seurannut kampanjan etenemistä alusta asti, vaikka ei itse siinä mukana varsinaisesti olekaan. Aloitteen sisältö kumpuaa vahvasti työryhmän valmistelemasta lakialoitteesta.

”Tiedän, että tällä koko prosessilla on ollut vaikutusta ja merkitystä”, vakuuttaa Männistö, jonka Sateenkaariyhteisöt ry valitsi viime perjantaina homofobian vastaisen työn hyvän tahdon lähettilääksi.

”Tiedän, että vaikutusta on ollut esimerkiksi tiettyjen kansanedustajien mielipiteeseen ja kantaan tasa-arvoisesta avioliitosta.”

Männistö korostaakin, että nimenomaan aloitteen aikaansaama yhteiskunnallinen keskustelu on merkittävä tekijä asenneilmapiirin muutoksessa.

”Ihmiset ovat joutuneet miettimään tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyviä kysymyksiä omien arvojensa valossa. Muutamat kollegat ovet tulleet kertomaan minulle muuttaneensa mieltään tasa-arvoisesta avioliittolaista. Ne ovat olleet niitä hienoja hetkiä, jotka ovat osoittaneet sen arvon, joka tämän asian parissa tehdyllä työllä on.”

Myös Moilanen pitää dialogia äärimmäisen tärkeänä.

”Emme yritä kampanjallamme käännyttää ketään”, hän painottaa. ”Haluamme avata keskustelua ja tuoda tätä asiaa ihmisten tietoisuuteen, mutta jokainen saa tietysti itse päättää, lähteekö tukemaan meitä vai ei.”

Tahdon2013-kampanjan järjestäjät ovatkin saaneet Moilasen mukaan paljon positiivista palautetta kampanjan positiivisesta linjasta.

”Emme syyllistä ihmisiä, jotka eivät ole meidän kanssamme samaa mieltä tästä asiasta.”

100 000 nimeä tavoitteeseen

Kampanjointi kansalaisaloitteen puolesta jatkuu kesällä aktiivisesti.

”Panostamme nimenomaan nimien keräämiseen kaduilla ja puistoissa”, Moilanen kertoo. ”Haluamme tavata niitä ihmisiä, jotka eivät ole aktiivisia netissä ja joilla ei välttämättä ole aloitteen allekirjoittamiseen tarvittavia verkkopankkitunnuksia.”

Tiedossa on myös erilaisia paikallisia tapahtumia ympäri Suomea ja esimerkiksi yhteistyötä ravintoloiden kanssa. Ravintola Murussa on jo voinut tilata Tahdon-jälkiruokaa.

”He ovat halunneet osoittaa tukensa kampanjalle. Mukaan on lähdössä myös muita helsinkiläisiä ravintoloita”, Moilanen sanoo.

Kahdessa kuukaudessa kansalaisaloite on saanut yli 151 000 kannatusilmoitusta. Tahdon2013-kampanjan vetäjät uskovat, että tavoitteesta puuttuvat 100 000 nimeä saadaan kerättyä.

”Lain mukaan 50 000 nimeä pitää olla, joten ei meillä sinänsä mitään hätää ole”, Moilanen muistuttaa. ”Toivomme kuitenkin, että ihmiset aktivoituvat kesän aikana ja mahdollisimman moni allekirjoittaisi aloitteen.”

Moilanen vakuuttaa, että yhdelläkin allekirjoituksella on merkitys.

”Jokaisen allekirjoitus on yhtä arvokas, ja olemme kiitollisia ihan joka ikisestä nimestä”, hän sanoo. ”Tietenkin myös tiedon levittäminen ja asiasta puhuminen on edelleen todella tärkeää.”

ILGA-Euroopan selvityksen mukaan Suomi sijoittuu Euroopan 14. parhaaksi maaksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien toteuttajana. Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa samaa sukupuolta olevat parit eivät voi mennä naimisiin.

Lasse Männistö on varma, että asiaan saadaan muutos.

”Me olemme kaikki yhtä arvokkaita ja rakkaus on arvo, joka kuuluu kaikille. Seksuaalivähemmistöillä pitää olla täysin samat oikeudet kuin enemmistöllä. Lupaan, että tämä asia muuttuu suomalaisessa yhteiskunnassa, mutta en voi vielä luvata, minä päivänä muutos tapahtuu.”

Tasa-arvoista avioliittolakia koskevaa aloitetta vastaan äänestänyt lakivaliokunnan jäsen Arja Juvonen (ps) ei vastannut kysymyksiin aiheesta. Vuoden 2011 eduskuntavaalien Ylen vaalikoneessa Juvonen kannatti tasa-arvoista avioliittolakia. Juvonen on kertonut äänestäneensä lakialoitetta vastaan Perussuomalaisten ryhmäpäätöksen takia. Vaalikoneen väittämä kuului ”rekisteröityneille homopareille pitää kuulua kaikki samat oikeudet kuin avioliiton solmineille heteropareille”.