Miksi siitepölytiedotteet ovat jäljessä?

allergiat
Teksti
Laura Koljonen

Turun aerobiologian yksikkö seuraa ilman allergeenisten siitepölyhiukkasten pitoisuutta ympäri vuoden. Pitoisuuksista tiedotetaan yleensä maaliskuun alussa, jotta allergiset ihmiset tietävät aloittaa lääkityksensä.

Herkimmät siitepölyallergikot tarvitsevat lääkitystä jo helmikuussa. Kuva Marjo Tynkkynen / Kuvaryhmä / SKOY.


Turun aerobiologian yksiköllä on datapankki Wienin yliopistossa. Samaa tietolähdettä käyttää koko Eurooppa.

Tärkeimmät allergeenisten siitepölyhiukkasten ryhmät Suomessa ovat leppä, koivu, heinät ja pujo. Leppä voi kuitenkin aloittaa kukintansa jo ennen maaliskuuta – ja herkimmät saavat oireita jo helmikuun aikana.

Aerobiologian yksikön nettisivuja päivitetään pari kertaa viikossa, mutta ainakaan toistaiseksi sivuilla ei ole mainintaa lepän kukinnasta Suomessa.

Siitepölyseurantaa tehdään Suomessa yhdeksällä paikkakunnalla. Tiedotetta laadittaessa käytetään hyväksi säätiedotteita sekä kaukokulkeumamalleja.

Suomessa ensimmäiset siitepölyhiukkaset havaitaan usein jo varhain kevättalvella, kun siitepölyä tulee maahamme kaukokulkeumana Etelä-Skandinaviasta, Keski-Euroopasta tai Baltian maista.

Turun yliopiston aerobiologian dosentti Auli Rantio-Lehtimäki sanoo, että naapurimaiden kukinta ei välttämättä vaikuta Suomen tiedotukseen.

”Todella herkät ihmiset saattavat saada oireita, mutta meidän kynnystä se ei ylitä.”

Voisiko ratkaisuna olla, että kaikista herkimmät allergikot seuraisivat muiden maiden siitepölytiedotteita, jotta he osaisivat ajoittaa lääkkeensä oton tarpeeksi aikaiseksi?

”Sitten pitäisi seurata ilmavirtauksia”, Rantio-Lehtimäki huomauttaa.

”Ilmatieteen laitokselta saadaan leviämismallit, mutta ne eivät välttämättä noudata tuulensuuntaa. Yksi vaihtoehto on seurata Ruotsin tai Tanskan tiedotteita. Niissä tiedotteiden julkaisu aloitetaan aikaisemmin kuin meillä. Viro taas aloittaa tiedottamisen myöhemmin kuin me.”

Rantio-Lehtimäki kertoo, että monessa Euroopan maassa aikaiseen leppään ja pähkinään ei edes kiinnitetä huomiota. Vasta koivu ylittää tiedotuskynnyksen. Syynä on se, että lepän kukinta saattaa alkaa liian aikaisin, ja sen jälkeen saattavat iskeä pakkaset.

”Monena vuonna olemme aloittaneet tiedotuksen helmikuun puolella, koska talvi on ollut niin leuto ja kasvit ovat voineet aloittaa aktiivikautensa aikaisin. Mutta nyt kolmena viimeisenä vuotena Suomessakin on ollut kunnon talvi.”

Entä pystyykö pahaa allergiavuotta mitenkään ennakoimaan?

”Kukinta riippuu jo edellisestä vuodesta. Esimerkiksi, jos koivulla on ollut edellisvuotena vahva kukinta, seuraava vuosi ei voi olla kovin paha.”