Ikävä ilmanraikastaja

Korona vähensi hiilidioksidipäästöjä kuin itsestään. Se ei tarkoita, että nyt olemme tehneet ilmastolle hyvää.

Teksti
Virpi Salmi
Kuvitus
Outi Kainiemi

Delfiinit ovat palanneet Venetsian kanaaleihin nyt, kun vellovat turistimassat ja saastuttava liikenne ovat vähentyneet dramaattisesti!

Sosiaalisessa mediassa levisi pari viikkoa sitten video, joka ei ollutkaan totta. Delfiinit oli kuvattu Sardiniassa eikä lähelläkään Venetsiaa, kertoi National Geographic -lehti. Jutussa paljastettiin muitakin koronavirustilanteen innoittamia huijauksia, joissa eläinten on väitetty palanneen ympäristöihin, jotka ovat puhdistuneet ihmisistä ja saasteista.

Lehti sai poikkeuksellisen paljon ärtynyttä palautetta huijausten paljastamisesta: olisitte antaneet meidän nyt vain uskoa näihin delfiineihin. Olisihan se nimittäin mukavaa, jos koronan aiheuttama pikadieetti ympäristölle toimisi näin tehokkaasti.

Mutta totta on, että ilmansaasteet ovat vähentyneet. Päästöt New Yorkissa ovat 50 prosenttia pienemmät kuin tähän aikaan vuosi sitten, kertoo BBC. Moni on nähnyt mittauskuvia Kiinan Wuhanista, niissä saasteista kertovat tummanpunaiset ja violetit läiskät ovat olleet huomattavasti pienempiä ja vaaleampia kuin vuosi sitten. Samanlaisia vaalenneita läiskiä on näytetty kuvissa Pohjois-Italian yltä.