Perheväkivallan uhri päätyy usein vankilaan

Mies pahoinpiteli ja uhkasi tappaa vaimonsa ja lapsensa. Korkein oikeus piti veitsellä puolustautumista hätävarjelun liioitteluna.

Kotimaa
Teksti
Katri Merikallio

Korkein oikeus antoi marraskuun lopulla ennakkopäätöksen, jossa mahdollisesti ensi kertaa pohdittiin laajasti hätävarjelua parisuhdeväkivallassa ja parisuhteessa aiemmin tapahtunutta väkivaltaa.

Pohdinnasta huolimatta itseään ja kolmea lastaan veitsellä puolustanut nainen sai kahden vuoden ja kolmen kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen hätävarjelun liioitteluna tehdystä tapon yrityksestä.

Tapahtumat olivat edenneet nopeasti ja kestäneet noin vartin. Nainen oli palannut kotiin ja nähnyt puolisonsa pahoinpidelleen perheen 9-vuotiasta tytärtä. Syynä oli lapsen kotiin tuoma lemmikkikani. Nainen oli yrittänyt puolustaa lasta, mutta mies oli hyökännyt naisen kimppuun, pahoinpidellyt tätä, raahannut hiuksista kodinhoitohuoneeseen ja kaatanut lattialle niin, että nainen oli menettänyt hetkeksi tajuntansa.

Lapset olivat yrittäneet soittaa poliisin, mutta mies oli katkaissut puhelun. Mies pahoinpiteli myös soiton tehnyttä 10-vuotiasta tytärtä. Tultuaan tajuihinsa nainen oli mennyt naapuriin ja pyytänyt tätä soittamaan poliisin. Naapuri kieltäytyi, ja nainen palasi kotiinsa. Mies jatkoi selvästi pienikokoisemman vaimonsa pahoinpitelyä. Mies oli pitänyt veistä kädessään, uhannut tappaa naisen. Perheen kaksivuotias lapsi oli ollut miehen sylissä sekavassa tilanteessa.