Mies ohitti naiset vararehtoriksi Lapissa, syrjintää epäillään – Kyse harmituksesta, sanoo yliopiston rehtori

Myös varsinaisen rehtorin valinnassa vedettiin mutkat suoriksi. Naishakijan mukaan toiminnassa välittyy “lappilaisen äijäsaarekkeen perinne”.

Lapin yliopisto
Teksti
Oskari Onninen

Lokakuussa 2019 Lapin yliopiston tutkimuksen vararehtoriksi valittiin Arktisen keskuksen varajohtajana ja yliopistotutkijana toiminut Osmo Rätti. Hän ohitti kolme professoria: Jonna Häkkilän, Satu Miettisen ja Heli Ruokamon.

Professuurien lisäksi Miettinen on Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan dekaani. Ruokamo toimii kasvatustieteellisen tiedekunnan varadekaanina ja Häkkilä taiteiden tiedekunnan varadekaanina.

Kun tieto Rätin valinnasta tuli, naiset arvioivat olleensa kuin ”puulla päähän lyötyjä”. He kokevat tulleensa syrjityiksi nimityksessä.

Nyt tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara toteaa lausunnossaan, että Lapin yliopisto on saattanut syyllistyä sukupuoliperustaiseen syrjintään valitessaan tutkimuksen vararehtoria.

Maarianvaaran mukaan naisten akateemiset meriitit olivat ”hyvin vakuuttavat” verrattuna Rätin vastaaviin. Viime keväänä Miettinen oli kolmen parhaan joukossa, kun Taideyliopistoon valittiin uutta rehtoria.