Datan varjossa

Mielipide: Dataistuminen on journalismille ilmastonmuutoksen kuvaamiseen ja käsittämiseen verrattava haaste, kirjoittaa Anu Koivunen.

Profiilikuva
media
Teksti
Anu Koivunen
Kirjoittaja on mediatutkija ja sukupuolentutkimuksen professori Turun yliopistossa.

Ihmisistä kerätty data uppoaa monimutkaisiin verkostoihin, raportoi Sitra kansalaisten digijälkeä koskevasta tutkimuksestaan.

Digitalisoituneessa yhteiskunnassa meistä jokainen muuttuu datavirraksi, seurattavaksi, mitattavaksi ja profiloitavaksi. Yksilödataa kerätään ja sillä käydään ”joka sekunti kauppaa satojen toimijoiden voimin” tavalla, jota yksilön on käytännössä mahdotonta hahmottaa, saati hallita.

Vaikka palvelut olisivat tuttuja kotimaisia, ”datan salainen elämä” on pääasiassa globaalien teknologia- ja datayritysten käsissä. Lisäksi yksityisyydestään huolestuneita rauhoittamaan ajateltu ”tietosuoja-asetus (GDPR) toimii vain osittain ja datataloudessa on systeeminen ongelma”.

Sitran raporttikieli on dramaattista ja syystä. Dataistuminen on perustavanlaatuinen muutosprosessi, joka vaikuttaa elämäämme nyt ja tulevaisuudessa, mutta jonka käsittämisessä olemme vasta alussa.