Matti Viljanen jättää Akavan puheenjohtajuuden keväällä

Akava
Teksti
Matti Simula

Puheenjohtaja Matti Viljanen ilmoittaa eropäätöksestään Akavan hallinnolle tänään tiistaina. Viljasen seuraajanvalinnassa ei ole kysymys pelkästään henkilövaalista. Samalla käydään kilpa julkisen ja yksityisen sektorin liittojen välillä.

Matti Viljanen Akavan lehdistölounaalla toukokuussa 2009. Kuva Mikko Stig / Lehtikuva.

Insinöörineuvos Matti Viljanen on johtanut Akavaa vuodesta 2007. Hänen eropäätökseensä ei liity dramatiikkaa, vaikka ensi kesänä 62 vuotta täyttävä mies olisi voinut jatkaa tehtävässään vielä yhden kaksivuotisen puheenjohtajakauden.

Akavan puheenjohtaja vaihtuu ensi kevään liittokokouksessa.

Järjestön sisäinen, pinnan alla odottanut valtakamppailu sen sijaan ryöpsähtää esiin jo lähiviikkoina. Puheenjohtajuutta lähtevät todennäköisesti tavoittelemaan ainakin Suomen Ekonomiliiton neuvottelujohtaja Sture Fjäder (kok) ja Tekniikan akateemisten liiton TEK:n toiminnanjohtaja Heikki Kauppi (kok).

Myös julkisen sektorin naisliittojen odotetaan asettavan oman ehdokkaansa. Niiden kandidaatiksi on ennakoitu muun muassa Akavan edunvalvontajohtaja Minna Hellettä, Akavan Erityisalojen toiminnanjohtajaa Salla Luomanmäkeä tai Suomen valtiotieteilijöiden liiton puheenjohtajaa Elina Moisiota (vihr).

Julkinen vastaan yksityinen

Viljasen seuraajanvalinnassa ei ole kysymys pelkästään henkilövaalista. Samalla käydään kilpa julkisen ja yksityisen sektorin liittojen välillä.

Kauppia pidetään leimallisesti yksityisen sektorin edunvalvonnan asiantuntijana. Hänen voittoennustettaan heikentää läheinen yhteistyö Akava-kenttää hämmentäneen Uuden insinööriliiton puheenjohtajan Pertti Porokarin kanssa.

Fjäderin tukijat taas markkinoivat ehdokastaan yksityisen ja julkisen sektorin väliseksi sillanrakentajaksi. Fjäder on jo pohjustanut vaaliasetelmiaan. Vuoden 2007 hallitusneuvotteluissa Rkp:tä sitoutumattomana työelämäkysymysten asiantuntijana edustanut mies on hankkinut muun muassa kokoomuksen jäsenkirjan.

Akava on korkeasti koulutettujen palkansaajien keskusjärjestö. Sen 34 jäsenliittoon kuuluu lähes 550 000 palkansaajaa. Akava on ainoa jäsenmääräänsä viime vuosina lisännyt palkansaajakeskusjärjestö.