Matkailualaa uhkaa romahdus: Suomalaisten matkailuinto paljastui suutariksi, lisää tukirahaa ei luvassa

Lisääntyneen kotimaan matkailun toivottiin paikkaavan ulkomaisten turistien puutetta. Todellisuudessa suomalaiset varasivat heinäkuussa vähemmän hotelliöitä kuin vuosi sitten.

koronavirus
Teksti
Essi Lehto

Lapin Saariselällä 100 huskya odottaa ulkomaalaisia elämysmatkailijoita koiravaljakkoajeluille. Tänä syksynä turistit eivät kuitenkaan tule.

”Eilen tuli viimeiset isot peruutukset. Nyt kaikki ryhmämatkat on peruttu joulukuulle asti”, sanoo Markku Inkilä, joka omistaa Saariselällä lasi-igluista ja revontulielämyksistä tunnetun Northern lights villagen.

Huskyt ovat lomakyläyrittäjän uusin investointi. Inkilä kertoo, että pelkästään huskyjen ruokkimiseen kuluu vuodessa 30 000 euroa. Farmin rakentamiselle hintaa tuli useita satojatuhansia euroja.

Tavallisena vuonna Inkilä myy noin 70 000 ohjelmapalvelua, joista lähes kaikki ulkomaalaisille turisteille. Merkittävin asiakasryhmä on britit, mutta aasialaisten osuus kasvaa joka vuosi.

Ulkomaalaiset myös käyttävät enemmän rahaa kuin suomalaiset. Inkilän revontulikylissä turistit saavat käyttöönsä lämpimät talvivaatteet ja hovimestari kantaa tavarat mökkeihin. Yö lasi-iglussa maksaa yli 500 euroa. Elämykset ja retket ostetaan erikseen.